Терпелиха заспіває: чим порадує глядачів Національна опера у жовтні

02.10.2020
Терпелиха заспіває: чим порадує глядачів Національна опера у жовтні

Анжеліна Швачка.

Жовтнева афіша Національної опери України, незважаючи на карантинні обмеження, багата на різноманітні концертні програми та камерні вистави як нові, так і ті, що вже давно припали до смаку глядачам.
 
Відкриває другий місяць осені балетний концерт «Чайковський Ballet Gala» (1 жовтня). Також на шанувальників балету в жовтні очікують: Cantabile Ballet Gala (8 жовтня), «Вечір сучасної хореографії» (15 жовтня), Balletissimo Andante (22 жовтня), Affrettando Balet Gala (29 жовтня), 24 жовтня — 2 одноактних балети: «Пахіта» (Л. Мінкус) та «Кармен-сюїта» (Ж. Бізе-Р. Щедрін), 31 жовтня — Con Spirito Ballet Gala та «Кармен-сюїта» за участі провідних солістів балетної трупи театру.
 
Для поціновувачів оперного мистецтва творчий склад театру підготував не менш цікаву програму. Уже 2 жовтня відбудеться Bass Gala за участі кращих басів: Тараса Штонди, Сергія Магери, Володимира Тишкова та Сергія Ковніра.
 
9 жовтня — «Вечір романсу», 16 жовтня — Gala de France, 23 жовтня — Концерт Сусанни Чахоян і Тараса Штонди, 30 жовтня — Вечір оперних дуетів за участі провідних солістів оперної сцени театру. 
 
Також у жовтневій афіші три опери. Перлину української класики «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка можна подивитися 3 жовтня. І це той випадок, коли треба йти слухати Анжеліну Швачку в ролі Терпилихи.
 
Інші виконавці: Наталка — Тамара Калінкіна, Возний — Сергій Пащук, Вибо­рний — Богдан Тарас, Петро — Сергій Скочеляс, Микола — Олександр Бойко. 
 
Комічну оперу «Служниця-пані» Дж. Б. Перголезі покажуть 10 жовтня (Уберто — Андрій Маслаков, Серпіна — Сусанна Чахоян, Веспоне — Сергій Якубов, партія клавесина — Ліана Косович).
 
17 жовтня — камерна опера «Моцарт і Сальєрі» М. Римського-Корсакова (Моцарт — Валентин Дитюк, Сальєрі — Тарас Штонда, партія фортепіано — Майя Шляпочник).
 
У карантинний період концерти солістів опери будуть проходити у супроводі роялю, а балетні концерти та вистави — під фонограму. І тільки оперні вистави супроводжуватиме оркестр. Як і у вересні, зважаючи на існуючі обмеження, до 31 жовтня театр працюватиме для глядачів тричі на тиждень — у четвер, п’ятницю та суботу.
 
У зв’язку з ймовірними змінами у режимі адаптивного карантину у Києві Національна опера України відкриває продаж квитків поступово — за два тижні до дати показу вистави. Резервування місць поки що неможливе.
 
Усі заходи проходитимуть без антракту, з максимальною тривалістю до 80 хвилин, і розміщення глядачів у залі здійснюватиметься відповідно до діючих карантинних вимог.
 
Незмінним залишається й обов’язкове дотримання глядачами маскового режиму та соціальної дистанції, а заходячи до театру, необхідно пройти температурний скринінг. Навіть квіти для улюблених артистів доведеться дарувати згодом.