Науковці-практики виступили проти виключення української літератури зі списку обов’язкових предметів ЗНО

22.09.2020
Науковці-практики виступили проти виключення української літератури зі списку обов’язкових предметів ЗНО

Нововведення, яким Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) дозволив майбутнім абітурієнтам не складати тести з української літератури, викликали палку дискусію в освітянських колах.
 
 
Уже висловився iз цього приводу мовний омбудсман Тарас Кремінь, назвавши це рішення «найбільшою загрозою для освітянської реформи і державної гуманітарної політики загалом».
 
 
Свою позицію оприлюднили й викладачі гуманітарного факультету одного з найстаріших навчальних закладів України — Острозької академії. 
 
 
На переконання вченої ради Національного університету «Острозька академія» і всього професорсько-викладацького складу, сьогодні в Україні надзвичайно гострою є проблема формування єдиного громадянського суспільства. Саме тому для регіонів iз різним історичним досвідом глибоке вивчення письменницької спадщини могло б стати об’єднуючим фактором. 
 
«Українська література є фундаментальним засобом формування особистості громадянина з високим рівнем національної свідомості та культури, — наголосили викладачі у своєму листі до Міністерства освіти та науки.
 
— Виховний потенціал літератури має універсальний характер, завдяки чому виробляє моральні пріоритети, ціннісні орієнтири й естетичні критерії. Література є незамінною комунікативною платформою для зростання мовної особистості окремого школяра та колективної свідомості нашого народу».
 
Той факт, що в УЦОЯО вивели літературу «за дужки», а мову залишили у переліку обов’язкових дисциплін, в Острозькій академії вважають украй помилковим і нераціональним.
 
«Свідома маргіналізація літератури унеможливить засвоєння мови на кращих зразках спадщини національних геніїв, — упевнені вчені, — і таким чином знецінить саму мову, яка буде позбавлена одного з найважливіших пластів духовної комунікації, зумовить розрив генерацій». 
 
Як «УМ» уже повідомляла, наступного року абітурієнтам планують запропонувати два види сертифікаційних робіт. Один варіант міститиме лише завдання з української мови, інший – із мови та літератури.
 
За словами заступниці директора УЦОЯО Тетяни Вакуленко, результати тесту тільки з української мови будуть зараховані як державна підсумкова атестація і можуть бути використані для вступу в заклади вищої освіти, але не на всі спеціальності. Список вибраних дисциплін у центрі обіцяють озвучити найближчим часом.