У Кропивницькому стартують 50-ті театральні «Вересневі самоцвіти»

22.09.2020
У Кропивницькому стартують 50-ті театральні «Вересневі самоцвіти»

Кропивницький готує театральне свято. (Архівне фото Валентини САМЧЕНКО.)

Незважаючи на коронавірус, із 23 по 27 верес­ня у Кропивницькому відбудеться щорічне Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».
 
 
Цьогоріч фестиваль проводитимуть уже в 50-й раз.
 
 
Із нагоди ювілею організатори вдалися до переосмислення фестивалю та осучаснення вже звичного формату.
 
«Координати незмінні. Сенси нові»,— заявила заступниця голови Кіровоградської ОДА Тетяна Волинець. Намагання місцевої влади та керівників «Вересневих самоцвітів» спрямовані на популяризацію українського театрального мистецтва, зокрема серед молоді.
 
Організатори створили сучасний сайт i групу в соцмережі «Фейсбук» із назвою VerestFest. За допомогою місцевих підприємств було створено брендовану продукцію, у тому числі й захисні маски. 
 
Головні театрально-культурні меседжі — відзначення річниць із дня народження корифеїв українського театру: 180-річчя з дня народження Марка Кропивницького та 175-річчя Івана Карпенка-Карого (Тобілевича).
 
Події «Вересневих самоцвітів» наповнять у Кропивницькому Театральну площу, Академічний український музично-драматичний театр імені Кропивницького; Театр ляльок, філармонію, Ковалівський парк.
 
Ушанування пам’яті корифеїв українського театру відбудеться на знаковому і знаменитому Хуторі Надія. Там, у Тобілевичів, було написано 11 п’єс, які ввійшли до золотого фонду національної класичної драматургії.
 
На території садиби Івана Карпенка-Карого нині діє музей, про Миколу Садовського, Панаса Саксаганського й інших достойників нагадують іменні дуби, облаштована сцену просто неба. 
 
У фестивалі цьогоріч візьмуть участь аж 16 відомих театральних колективів. Варто нагадати, що останні три роки в місті на початку осені проводили новий масштабний театрально-мистецький фестиваль «Кропивницький Фест», який відсунув популярність традиційних «Вересневих самоцвітів», які в 2020 році залишилися без конкурента.
 
Утім кропивничанам знову фортунить побачити найкращі постановки Національного академічного драмтеатру імені Івана Франка, Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», а також Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса, Івано-Франківського музично-драматичного театру імені Івана Франка й багатьох інших.
 
Щодня у Кропивницькому на фестивалі планують показувати по три вистави. У фестивальній афіші зазначено 26 вистав — це майже 50 годин драматичних, комедійних і навіть дитячих вистав. Свою творчість представлять театральні колективи з Києва, Одеси, Івано-Франківська, Херсона, Львова, Черкас, Миколаєва, Кривого Рогу. 
 
Щоправда, корона­ві­рус вносить корективи. У зв’язку з карантинними заходами та введенням обмежень на проведення масових заходів у столичному Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка виставу «Коріолан», яку планували показувати в день відкриття фестивалю, перенесено орієнтовно на 6 листопада. Про достойну заміну на 23 вересня ще не повідомили. 
 
«Ми хочемо нагадати, що з театру витікають практично  всі види мистецтва — це музика, хореографія, сценічна майстерність, художники, декоратори, і всі ці види мистецтва будуть представлені на фестивалі, — ділився під час брифінгу в ОДА головний режисер «Вересневих самоцвітів» Сергій Компанієць.  
 
— У нас буде вінок фестивалів: любителі живопису знайдуть для себе те, що їм цікаво, поціновувачі літератури — теж, оскільки буде цікава літературна програма».