Міністр закордонних справ України ініціює легалізацію мультигромадянства

08.09.2020
Міністр закордонних справ України ініціює легалізацію мультигромадянства

Дмитро Кулеба наголошує, що по­двійне громадянство заборонено буде отримувати держслужбовцям.

Питання подвійного громадянства лишалося каменем спотикання в нашій країні роками, викликаючи чимало дискусій.
 
Наразі подвійне громадянство дозволено у 86 країнах світу, в 29 — допускається, а в 51, у тому числі в Україні, — заборонено.
 
І ось знову це дражливе питання   випливло на авансцену вітчизняного політикуму. Днями міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що МЗС працює з парламентом над законопроєктом про подвійне громадянство.
 
Нагадаємо, у жовтні минулого року він уже озвучував необхідність запровадження в Україні подвійного громадянства. 
 
За словами міністра, у парламент уже подано відповідний законопроєкт: «Ми працюємо з парламентом, щоб цей закон був ухвалений. Вважаю, що він відповідає інтересам України. І ця норма давно назріла».
 
Кулеба, втім, наголошує, що по­двійне громадянство заборонено буде отримувати держслужбовцям, та й про громадянство країни-агресора не може бути мови.
 
Ще на початку літа міністр пояснював мотиви своєї точки зору: «Давайте дивитися правді в очі: мільйони українців iз різних причин виїхали за кордон, але хочуть залишатися громадянами України й у найважчі часи допомагали Україні».
 
Додамо, що в міжнародній правовій практиці існують ключові принципи застосування подвійного громадянства: права «крові» та «ґрунту» (автоматично надається дітям на підставі народження від іноземця або на території держави), а також шлюб з іноземцем i натуралізація (якщо процес не передбачає обов’язкову відмову від попереднього паспорта).
 
Розвинені політично та економічно країни (Німеччина, Франція, США) хоч і не мають єдиних правил видачі своїх паспортів резидентам інших держав, утім не забороняють мати їх кілька. Але при цьому керуються єдиними принципами, визначеними в міжнародних конвенціях.
 
Одне з головних правил — держава не може надавати дипломатичний захист своїм громадянам від країни, паспортом якої також володіє біпатрид. У 4-й статті Конституції зазначено: в Україні існує єдине громадянство, підстави для набуття чи втрати якого визначаються законом.
 
Закон передбачає, зокрема, автоматичну втрату українського паспорта в разі добровільного отримання посвідки іншої країни (за умови досягнення повноліття).
 
Чіткий механізм процедури позбавлення громадянства не прописаний, тому де-факто не працює. При цьому ще й прямо суперечить Конституції, у 25-й статті якої зазначено, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства.
 
Правовою невизначеністю користується, зокрема, українська політична та бізнесова еліта, представники якої часто мають по два паспорти, а то й більше.