Квітка-душа: картини Катерини Білокур «оживають» у київському музеї

08.09.2020
Квітка-душа: картини Катерини Білокур «оживають» у київському музеї

Мистецтвознавиця Олеся Авраменко. (Фото надане НМУНДМ.)

До 120-річчя всесвітньо відомої української художниці Катерини Білокур, який відзначається цьогоріч, Національний музей українського народного декоративного мистецтва підготував масштабний кількаетапний мистецький проєкт.
 
 
Його назва всеохопна і проста одночасно — «Білокур». Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.
 
 
Один з етапів — видання книги мистецтвознавиці та арткритикині Олесі Авраменко. У ній можна знайти не тільки маловідомі факти про життєвий шлях та творчість мисткині з Богданівки, чиєю творчістю захоплювався Пабло Пікассо, а й інтерактивні елементи.
 
20 сторінок (картин) цієї книги «оживають» за допомогою доповненої реальності, яка перетворює процес читання на своєрідну гру та значно розширить читацьку аудиторію, залучивши молодих людей, розповідають у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, в якому зберігається одна з найбільших колекцій робіт Катерини Білокур.
 
Книга «Білокур/Bilokur», яку презентували онлайн наприкінці серпня, поза сумнівом, займе почесне місце на полицях бібліотек, шкіл мистецтва та інших закладiв культури.
 
Музей, до речі, уже нагородив новим виданням переможців конкурсу «Приходь до Музею, отримай книгу!» та авторів найкращих запитань про художницю у рамках презентації книжки. Тож слідкуйте за подіями на сторінці закладу у «Фейсбуці» — і незалежно від місця проживання можете стати щасливчиком.
 
Катерина Білокур змальовувала буяння квітів, і сама її душа була буйною. «Сила її таланту та надій випорскує, виривається могутнім звивистим потоком, що летить у невідому далечінь без окресленої перспективи, практично ламаючи тин на її шляху» — так описала роботу мистецтвознавиця Олеся Авраменко.
 
«Працюю я січас над картиною — я назвала її «Буйная». Я почала малювати її ще в 1944 році, та не стало хороших фарб — і вона стояла не закінчена. А я все ждала хороших фарб та олії, а їх все немає й немає, так я нашкрябала з деяких старих тюбів та дали мені люди трохи чистого гасу, то я тим гасом розводжу тую фарбу та й домальовую мою «Буйную» картину», — ділилася моментом написання картини у своїх листах Катерина Білокур. 
 
Завдяки проєкту «Білокур» «живими» та «рухливими» стануть 17 із 37 картин видатної художниці з колекції музею. Ці роботи відвідувачі побачать як частину ювілейної виставки «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів», яка відкриється у Києві у листопаді.
 
Усі бажаючі матимуть змогу прожити долю художниці-самоуки, в якій особливу роль відіграли співачка Оксана Петрусенко і поет Павло Тичина. Згадуватимуть у контексті життя і творчості мисткині й Тараса Шевченка, Василя Нагая та багатьох інших. 
 
За допомогою аудіогіда та доповненої реальності гості музею зможуть самостійно ознайомитися з цікавими по­дробицями про створення 10 робіт Катерини Білокур, її епістолярною спадщиною, почути коментарі сучасників мисткині, констатують у відділі науково-освітньої роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва, який розташований на території Києво-Печерської лаври.
 
Приємним сюрпризом для шанувальників творчості великої художниці буде демонстрація маловiдомих робіт — «Цар Колос» i «Березонька», які наразі вважаються втраченими після виставки у Парижі 1957 року. Завдяки новітнім технологіям глядачі вперше зможуть побачити їх на виставці. 
 
Проєкт «Білокур» реалізується за участi 8 музеїв України: Києва, Яготина, Полтави і Львова. І вже тепер Національний музеї українського народного декоративного мистецтва запрошує відвідувати свої зали, поринути в магічний світ художниці, відчути душу України. Бо творчість Катерини Білокур — це код нашої нації.