Авіатори відсвяткували: українській авіації цьогоріч «стукнуло» 110 років

01.09.2020
Авіатори відсвяткували: українській авіації цьогоріч «стукнуло» 110 років

Щороку в останню суботу серпня в нашій країні відзначають День авіації.
 
 
Його заснували вже за Незалежності, в 1993 році, указом президента.
 
 
День авіації — професійне свято військових і цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості й транспорту України. 
 
Однією з ознак сильної держави є її можливості в авіаційній галузі. Україні, одній iз десятки світових лідерів авіабудування, є чим пишатися в цій царині.
 
А вітчизняній авіації цьгоріч виповнилося 110 років. Перший український літак піднявся у небо в 1910 році, а його творцем був Олександр Кудашев — інженер-конструктор із Києва, професор Київського політехнічного інституту.
 
Складати власний аероплан Кудашев почав у березні 1910 року на території КПІ, а в травні того ж року його літак «Кудашев-1» уже був готовий до польоту.
 
Первiсток був форменим біпланом із тягловим гвинтом, який важив 320 кілограмів та оснащений двигуном «Анзані» потужністю 35 кінських сил. Каркас літака мав площу 32 квадратних метри опорних поверхонь, був зроблений iз дерев’яних рейок та обтягнутий прогумованим полотном.
 
У травні 1910 року літак перевезли з КПІ на Сирецький іподром, де у присутності репортерів та членів Київської спілки повітроплавання Олександр Кудашев здійснив свій перший політ на літаку власної конструкції. 
 
Він підняв його в небо та пролетів у повітрі кілька десятків метрів, але... досягнення Кудашева не визнали офіційно, адже політ проходив без попереднього повідомлення і на льотному полі не перебувала належна кількість спостерігачів із Санкт-Петербурга. Тож першість Кудашева російські та закордонні історики авіації визнали лише через століття.
 
А через 78 років після першого польоту літака, створеного талановитим інженером Кудашевим, у повітря піднялась «Мрія» — унікальний літак-рекордсмен Ан-225 — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова.
 
Без перебільшення можна стверджувати, що українська земля народила цілу плеяду відважних льотчиків, дослідників-випробувачів, учених, конструкторів, імена яких носять літальні апарати, присвоюють державним установам, навчальним закладам, і вони відомі в усьому світі.
 
Завдяки їх наполегливій творчій праці, постійному пошуку і новаторському підходу Україна вписала вагомі сторінки в історію підкорення неба.
 
Нині в Україні існує ціла мережа аеропортів, підприємств літакобудування, льотних шкіл та авіаційних училищ.
 
У нас десятки навчальних закладів, котрі готують авіаційні кадри для всіх ланок цієї складної й надважливої для держави галузі, й одним із флагманів підготовки авіаспеціалiстів є столичний Національний авіаційний університет.