Сто років буває раз: театр імені Франка розпочне сезон 15 вересня

01.09.2020
Сто років буває раз: театр імені Франка розпочне сезон 15 вересня

«Франківці» святкують.

Перша сцена країни — Національний театр імені Івана Франка двома ювілейними вечорами підійшов до завершення непростого через карантин 100-го сезону.
 
 
Театр Амвросія Бучми, Наталії Ужвій, Сергія Данченка й ще багатьох достойників зібрав перших гостей 27 серпня — у день народження патрона Івана Франка й одного з найяскравіших свого Артиста — Богдана Ступки. 
 
Михайло Захаревич, гендиректор і художній керівник Театру імені Івана Франка (ліворуч) з головним режисером  Дмитром Богомазовим.
 
А вже наступного вечора на урочистостях був присутній i президент Володимир Зеленський, який привітав майстрів сцени з ювілеєм в оригінальний спосіб — у формі неначе написаного для свята власноруч сценарію його виступу. І це дало можливість присутнім здогадуватися: вперше чи ні гарант відвідав знаменитий Театр Франка.
 
Бо, за словами сценарію-виступу, Володимиру Зеленському простіше було посісти на пост президента і безкоштовно потрапити сюди, аніж до того дістати квиток на виставу «франківців».
 
І в останній частині твердження — відвідувачі точно знають — все правда: знакові вистави, зокрема з Богданом Бенюком, Євгеном Нищуком, Галиною Яблонською, треба планувати дивитися за місяць-два. 
 
Щоб не казали про нагороди, а творчим людям заслужено отримувати їх приємно. Володимир Зеленський орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня нагородив Олександра Задніпровського, таким же орденом V ступеня — Анатолія Хостікоєва, орденом «За заслуги» ІІ ступеня — Остапа Ступку.
 
«За заслуги» ІІІ ступеня відтепер мають артисти Василь Баша, Андрій Романія та Олег Стальчук. Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено артистку Ларису Руснак.
 
Народним артистом України став Володимир Ніколаєнко. Звання заслужених артистів отримали: Вікторія Васалатій, Іван Залуський, Ірина Мельник.
 
Незрівнянна Наталія Сумська (ліворуч).
 
Нагадаємо, офіційний день народження «франківців» — 28 січня 1920 року. Того дня відбулася перша вистава «Гріх» за Володимиром Винниченком молодого театрального колективу під керівництвом Гната Юри.
 
До карантину були плани масштабно відзначити цю дату і провести навесні цього року міжнародний театральний фестиваль, але пандемія коронавірусу внесла значні корективи/ 
 
На два дні розділили урочистості через ті самi карантинні обмеження. (Частина крісел у залі обперезані біло-червоними стрічками, щоб на них не сідали, а глядачі розміщуються в шаховому порядку; звісно, до театральної будівлі заходять у масках, продезінфікувавши руки).
 
Ведучими вечорів стали провідні актори Поліна Лазова і Лесь Задніпровський. На екрані демонстрували унікальні кадри та світлини, які нагадали про історію театру, знакових постатей минулого і сьогодення, фрагменти з легендарних вистав.
 
За два дні з подарунками, відзнаками, квітами і теплими словами ювілярів вітали: президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, ректор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенко-Карого Олексій Безгін, меценат Віталій Скоцик, директор Департаменту культури КМДА Діана Попова, голова Київського відділення НСТД Олексій Кужельний.
 
Колеги подарували «франківцям» концертні номери: з Російської драми ім. Лесі Українки, Національної оперети, «Київ модерн-балету», Національної опери, Молодого театру. Бадьорим був парад костюмів iз вистав Театру Франка, яким порадувало молодше покоління акторів Першої сцени країни. 
 
Ювілейний, сотий, сезон «франківці» незвичайно завершують 6 вересня, а вже 15 вересня — початок 101-го, уточняє Михайло Захаревич, генеральний директор і художній керівник Театру імені Івана Франка.
 
Глядачі вже практично розкупили квитки на перші «Украдене щастя» Івана Франка у постановці Дмитра Богомазова, прем’єра пройшла з успіхом у липні, та вистава «Крум» у постановці молодого режисера Давида Петросяна, серпнева прем’єра якої відбулася на Камерній сцені імені Сергія Данченка.
 
До Нового року вийде прем’єра вистави «Трамвай бажання» Теннесі Вільямса в постановці Івана Уривського. Він також розпочав підготовку до масштабної роботи над проєктом «Пер Гюнт» за п’єсою Генріка Ібсена. Якщо матеріальний стан театру дозволить, то вже в грудні вийде прем’єра вистави «Сірано де Бержерак» Ростана в постановці Юрія Одинокого.