В Одесі готуються до герметизації танкера «Делфі»

28.08.2020
В Одесі готуються до герметизації танкера «Делфі»

«Делфі» мутить чорноморську воду вже рік. (Фото з сайта tsn.ua.)

Майже через рік після аварії, ввечері 26 серпня, затонуле біля берегів Одеси судно «Делфі» нарешті підняли з морського дна та поставили на рівний кіль. На місці аварійних робіт, що проходять неподалік від причорноморського пляжу «Дельфін», зібралося чимало роззяв iз біноклями та фотоапаратами.
 
Нагадаємо, в червні поточного року через цей танкер стався великий розлив нафтопродуктів, відпочивальникам заборонили відвідувати пляж, біля якого затонуло судно. А 26 липня аварію на танкері «Делфі» визнали надзвичайною ситуацією місцевого масштабу на півдні України.
 
— Цей танкер уже один раз піднімали, але з нього знов почала витікати якась чорна рідина, ну й запах нафти спостерігається, — розповіла туристка Аліна Салюк. — Чекаємо, коли приберуть цю халепу, бо хочеться нормально на цьому пляжі купатися.
 
Тим часом iз метою убезпечення навколишнього середовища регулярно проводиться зачистка акваторії Одещини від залишків нафтопродуктів. Водолазам довелося розчистити морське дно від каменів і прибрати з танкера 150 тонн піску.
 
Нині вирішується питання про те, щоб дві баржі максимально швидко відбуксирували танкер від міського пляжу до порту «Південний» або «Чорноморськ».
 
— Наступний етап — візуальний огляд корпуса, герметизація та ремонт судна, — заявив міністр інфраструктури України Владислав Криклій. — Коли танкер відтягнуть з акваторії, можна виставити остаточну суму судновласнику та через суд стягнути компенсацію.
 
На думку фахівців Держекоінспекції, комплекс аварійних робіт проходить у безпечному режимі. Інспектори регулярно проводять моніторинг води та плям нафтопродуктів, відбирають зразки для лабораторних досліджень. Орієнтовний термін закінчення всіх робіт — середина жовтня, хоча сподіваються впоратися швидше.
 
Нагадаємо, танкер «Делфі» сів на мілину біля міського пляжу Одеси восени минулого року. Через аварію в тій причорноморській акваторії рівень забруднення води нафтопродуктами (мазут) підвищився у 90 разів.
 
До липня 2020-го судновласник танкера намагався ліквідувати наслідки аварії самостійно, проте після низки невдалих спроб на допомогу довелося прийти екстреним службам України. До ліквідаційних робіт залучили фахівців Одеської філії Адміністрації морських портів України. Дві авторитетні компанії («Трансшип» i «Бруклін-Київ») узяли на себе фінансування повного комплексу робіт, а також організацію процесу.
 
За даними журналістського розслідування програми Watchdogs, судно належить колишньому депутату Миколаївської обласної ради від «Партії регіонів» Олегу Ковтунову. Поряд iз компаніями депутата танкер «Делфі» фігурував у кримінальній справі щодо контрабандних операцій групи Сергія Курченка.
 
У лютому 2017 року проти судновласників було відкрито кримінальне провадження за обвинуваченням у зливі судном нафтопродуктів поблизу Білгорода-Дністровського. У лютому 2018-го танкер майже затонув у румунських територіальних водах, після чого «Делфі» виключили з реєстру Молдови.