Потонулий танкер «Делфі» в Одесі мають підняти до 20 липня - Зеленський

07:55, 05.07.2020
Потонулий танкер «Делфі» в Одесі мають підняти до 20 липня - Зеленський

Нині на танкері "Делфі" працюють водолази, які проводять огляд, випробування та підготовку до майбутнього відбуксирування. (Фото Офісу президента)

Наслідки аварії потонулого танкера «Делфі» поблизу пляжу «Дельфін» в Одесі мають бути ліквідовані орієнтовно до 20 липня.

 

В іншому випадку діям власника танкера дадуть оцінку правоохоронці.

 

Як повідомляє «Україна молода», таке завдання поставив ліквідаторам аварії президент Володимир Зеленський в ході робочої поїздки до Одеської області.

 

Зокрема, Зеленський особисто ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії і звернувся до представників компанії, яка займається підйомом танкера: «Щоб не було історії, що люди відпрацювали п'ять-шість ночей, а потім пішли відпочивати на вихідні. Як вам поставити конвеєрну роботу, підключити (тих, кого треба. – Ред.)?».

 

Тоді як представник компанії зазначив: «Зараз ідуть дуже важливі етапи, щоб судно не тріснуло».

 

Натомість Зеленський наголосив, що роботи з ліквідації аварії треба було розпочинати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер.

 

 

Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив, що відомство готове забезпечити цілодобове підводне освітлення та роботу водолазів.

 

Володимир Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно: «20 липня – це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність в усьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату – Ред.) – цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність».

 

Нині на судні працюють водолази, які проводять огляд, випробування та підготовку до майбутнього відбуксирування, повідомляє Офіс президента.

 

Як повідомляла «УМ», 25 червня влада Одеси закрила місцевий пляж "Дельфін" через витік нафтопродуктів із затонулого поблизу танкера.

 

Раніше, 22 листопада 2019 року поблизу Одеси сів на мілину танкер "Делфі", власник якого не дозволяв екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм.

 

Того ж дня аналізи показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у воді в 53 рази. А вже 23 листопада Держекоінспекція Кримсько-Чорноморського округу прозвітувала, що вміст нафтопродуктів у воді на місці аварії перевищує гранично допустиму концентрацію в 157 разів.

 

8 квітня судновласник затонулого танкера запевнив генпрокурорку Ірину Венедіктову, що найближчим часом забере судно з берега за власний кошт.