В офісі генпрокурора назвали причиною Іловайської трагедії пряме вторгнення ЗС РФ

26.08.2020
У російсько-українській війні, яка триває й донині на сході нашої держави, чимало трагічних сторінок, але Іловайська трагедія — одна з найболючіших. 
 
Напередодні шостої річниці тих героїчно-трагічних подій в офiсі генерального прокурора України зробили гучну заяву, в якій стверджують, що єдиним фактором, який став причиною загибелі українських військових під Іловайськом, є пряме вторгнення збройних сил Росії.
 
Наразі зібрані докази вчинення воєнних злочинів Росією передали до офiсу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження.
 
У повідомлені ОГПУ, зокрема, сказано: «Згідно з висновками експертів i комплексом інших здобутих доказів, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія ЗС РФ. У ніч iз 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України та подальше вчинення ними воєнних злочинів».  
 
Встановлено, що на час Іловайської трагедії російські сили налічували дев’ять батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів i 5 протитанкових ракетних комплексів. Ця армада ворожих військ та техніки у рази перевищувала чисельність українських сил.
 
Найпідлішими діями «північного брата» стали злочинні дії його збройних військ, які — всупереч домовленості про надання українській стороні гуманітарного коридору — впритул розстріляли наших військових. А найогиднішими і злочинними діями всупереч усім міжнародним нормам було добивання росіянами українських поранених, які не могли чинити опір.  
 
«Таким чином, було вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 — отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 — потрапили у полон, а 84 — зникли безвісти», — констатували жахливу статистику в ОГПУ. Внаслідок Іловайської трагедії українські військові зазнали найбільших втрат iз часу вторгнення Росії на Донбас. І це офіційна статистика, але насправді ці цифри, як переконують учасники тих подій, значно більші.
 
Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні воєнних безчинств РФ наразі здійснює в офiсі генпрокурора Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.
 
Нагадаємо, що 18 серпня 2014 року в ході запеклих боїв українські сили, що значною мірою складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ і змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українського угруповання з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів іловайське угруповання опинилося в оточенні. 
 
У ніч iз 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.
 
Вранці 29 серпня українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами: спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь, розстрілявши колони на марші.
 
Бої під Іловайськом стали одним із переломних моментів війни на сході України: ЗСУ втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони.