Фальшиві ноти офіційного концерту: чому святкування Дня Незалежності перетворили на шоубіз

26.08.2020
Фальшиві ноти офіційного концерту: чому святкування Дня Незалежності перетворили на шоубіз

І це офіційний концерт до Дня Незалежності України. (Фото з сайта unian.net.)

Вдруге Україна відзначала День Незалежності з президентом Володимиром Зеленським.
 
 
І віншування 29-ї дати відновлення самостійності країни знову показало, що для команди очільника держави, який, за збігом обставин і через наївну довірливість людей, із гумористичних телешоу потрапив у президентське крісло, найголовнішим є бажання заробити дивіденди, заграючи з масами на тлі святині Софії Київської піснею «Всьо будєт харашо» й образом-пародією Вєрки Сердючки.
 
Свою офіційну промову глава держави розпочав із ситуації на Донбасі й часто повторював цифру «29». 
 
Похвалився, що на сході вже 29-й день не гине жоден український воїн. Утім важливість держави Україна та її захисту через якихось півгодини розчинилася у вихилясах напівоголених попспівачок i танцівників, яким підспівував президент країни. Він почувався серед своїх: Монатік, «Врємя і стєкло», Потап, Полякова... Для балансу Тарас Тополя, Руслана Лижичко, Джамала, Ніна Матвієнко.
 
Загалом представили попурі з 42 відомих пісень. Але «Червона рута» загубилася у несмаку в офіційному святі «Києвляночки».
 
А вже після обіду розгорівся скандал, позаяк «Бумбокс» та «Океан Ельзи» не давали дозвіл на виконання своїх пісень під час урочистостей у День Незалежності. І це великий ляп, оскільки до України багато претензій стосовно захисту авторського права і піратства у сфері інтелектуальної власності.
 
А ще організатори, проігнорувавши участь в офіційному заході кількох знакових проукраїнських виконавців, але використавши їхні пісні, — продемонстрували, свідомо чи «так вийшло», що немає незамінних. Їм так здалося.
 
Тим часом, ще півроку тому лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський, згідно з указом до Дня Незалежності.
 
У відеозверненні до глави держави, оскільки той полюбляє спілкуватися саме у такий спосіб, співак наголосив, що нагороди мають отримати музикант Андрій Антоненко «Ріффмастер», лікарка Юлія Кузьменко та медсестра Яна Дугарь, які наразі є фігурантами справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.
 
Олександр Положинський, учасник альтернативної велелюдної ходи у Києві у День Незалежності — Марші захисників, — сказав:
 
«Сьогодні, коли ми йшли в колоні, ми також згадували про людей, яких безпідставно, принаймні жодного разу ще не було наведено дійсно вагомого доказу якоїсь їх провини, звинувачують у вбивстві — у тяжкому злочині. Це мій друг і колега — музикант Андрій «Ріффмастер» Антоненко, це доктор Юлія Кузьменко, це військовий медик Яна Дугарь. Ось ці люди дійсно заслуговують на нагороди, хоча б тому, що вже понад півроку вони потерпають від беззаконня».
 
Співак наголосив: «І, в тому числі, ваше ім’я замішане у цій справі, тому що за вашої участі було проведено брифінг, де людей безпідставно було названо вбивцями — без суду, без слідства, без доказів».
 
У День Незалежності Володимир Зеленський згадав, що у 2020-му країна втратила двох геніїв — композитора Мирослава Скорика та науковця Бориса Патона. Під час урочистостей президент ініціював заснування Державних премій — імені Патона в галузі науки та імені Скорика в музиці.