Оркестр, фолк і кіно: Слобожанщина запрошує на онлайн-концерт проєкту «Добра хата»

21.08.2020
Оркестр, фолк і кіно: Слобожанщина запрошує на онлайн-концерт проєкту «Добра хата»

Колоритний гурт «Яри». (Фото зі сторінки у «Фейсбуці».)

Людей із чутливими серцями у суботу, 22 серпня, запрошують послухати онлайн-концерт проєкту «Добра хата», прямий стрім якого почнеться з харківського Арт-заводу «Механіка».
 
 
Синтез сучасного мистецтва з енергією і колоритом української автентики нададуть змогу почути, як звучить Слобожанщина. Основним матеріалом концертної програми стали 12 народних пісень, зібрані в експедиціях фольклористами Харківщини.
 
«Добра хата» — це спільний експериментальний проєкт двох яскравих і при цьому кардинально різних музичних колективів: фольк-гурту «Яри» з селища Краснокутськ та молодіжного академічного симфонічного оркестру МАСО «Слобожанський», який базується в Харкові.
 
Щоб надати старовинним пісням Слобідської України нового дихання, перетворити на сучасний саунд, їх піддали процесу аранжування.
 
«Ці коди, що закладені в українській народній пісні, працюють, тому що справжні, — впевнена Юлія Челишева, яка вже два десятки років грає в оркестрі, є концертмейстеркою групи віолончелей. — Вони пережили не одне століття, і в цьому відчувається міць. Коли граєш ці пісні, розумієш, що ти не один, що з тобою покоління. І це надає наснаги виходити на сцену, жити на своїй землі».
 
Варто зауважити, що Юлія Челишева в оркестр прийшла відразу з консерваторії на особисте запрошення художнього керівника МАСО — легендарного Гаррі Абаджяна. Музикантка брала участь у різних проєктах оркестру: зі світовими диригентами, гуртами ТНМК й «Океан Ельзи» тощо.
 
Створювати незвичайну атмосферу онлайн-концерту буде сучасний віджеїнг та запальний ведучий — Костянтин Горбель, відомий також під творчим псевдонімом Пан Коцький. Доступ до онлайн-трансляції концертної програми вільний. Початок о 19.00 на сторінці у «Фейсбуці» з назвою «Концертна програма «Добра хата». Онлайн-захід».
 
Проєкт реалізується ГО «Добра воля» за фінансової підтримки Українського культурного фонду та за сприяння управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації. Утім онлайн-концерт — це не єдина його подія.
 
Дружню творчу онлайн-«здибанку» планують провести і 18 жовтня: о 16.00 почнуть трансляцію онлайн-презентації бекстейдж-фільму «Як звучить Слобожанщина?» та кліпу на одну з пісень концертної програми «Добра хата».
 
Це фільм про те, як зароджується продукт, що зможе нормально презентувати нашу музичну культуру, використовуючи україномовні пісні, яких мало на Слобідській Україні. Будуть звучати думки експертів, членів команди проєкту, самих музикантів, побажання та сподівання творчих людей, які залежні від долі жити в провінції і потребують емоційної підтримки. 
 
Модератор заходу — Микола Пазич, художній керівник та ідейний натхненник проєкту «Добра хата», лідер фольк-гурту «Яри».
 
Його колеги розповідають, що Микола, як кажуть, і швець, і жнець, і на дуді грець: співає та пише пісні, грає на гітарі, дримбі, тилинці i гармоні. А ще ліпить глиняні хатки, розробляє дизайн інтер’єру з природного матеріалу. Батько чотирьох дітей точно знає, що для успішного майбутнього треба вміло поєднувати автентику і сучасність.