Балотування Штепи у мери Слов'янська: жителі міста-патріоти вийшли на акцію протесту

19.08.2020
Балотування Штепи у мери Слов'янська: жителі міста-патріоти вийшли на акцію протесту

Неля Штепа рекламує себе у Слов'янську російською мовою порушуючи, як виборче, так і мовне законодавство.

Кілька десятків українців у центрі Слов’янська вийшли на акцію протесту.
 
Причиною мітингу називають бездіяльність правоохоронних органів щодо обвинуваченої в сепаратизмі ексмерки міста Нелі Штепи, а також затягування судового процесу за її справою.
 
Участь у протесті взяли активісти, матері загиблих захисників України та ветерани АТО/ООС.
 
Учасники акції виступили із закликами до генерального прокурора та президента України з вимогою провести судове засідання у справі про сепаратизм Нелі Штепи.
 
Адже стало відомо, що ексмер Слов’янська планує знову обиратися на місцевих виборах.
 
«Ми вимагаємо правосуддя. Щоб суд дав оцінку до виборів. Щоб ми бачили, хто йде до нас у крісло — злочинець або чесна людина, в чому я дуже сильно сумніваюся. І мета цієї акції — донести до Генеральної прокуратури, до Венедиктової, до судової системи, щоб вони працювали. Зараз виходить так, що відверті сепаратисти і зрадники України перебувають на волі. А захисників України, патріотів тримають під вартою», — заявив у коментарі «Радіо «Свобода» один з організаторів акції та керівник ГО «Спілка учасників АТО Слов’янська» Анатолій Тишаков. 
 
Ще в 2014 році Нелю Штепу правоохоронці затримали та під конвоєм відправили в управління СБУ в Харкові. Її звинувачували в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної групи чи організації, які спричинили загибель людей.
 
Наприкінці жовтня 2014 року прокуратура Харківської області направила до суду обвинувальний акт, де просила для Штепи довічного терміну. Однак 20 вересня 2017 року суд змінив запобіжний захід — тримання під вартою — і випустив Штепу під домашній арешт. 
 
У жовтні того ж року їй було оголошено остаточну підозру в скоєнні цих кримінальних правопорушень. Суди по її справі постійно переносять. Наприклад, на початку липня чергове засідання перенесли через неявку свідків.
 
Тоді було заплановано розгляд клопотання про домашній арешт Штепи. Однак днями стало відомо, що суддя Орджонікідзевського райсуду Харкова на судовому засіданні у справі екскерівнички Слов’янська Нелі Штепи заявила про самовідвід.
 
«На засіданні суду суддя Матвієвська заявила про те, що бере самовідвід через зміни в Кримінально-процесуальному кодексі», — зазначив адвокат Штепи Дмитро Марченко.Також він додав, що, за словами прокурора, свідки, яких мали допитати, на засідання суду не з’явилися.
 
«З урахуванням обох заяв судове засідання перенесено на 4 вересня», — повідомив адвокат. Зважаючи на те, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня, є ймовірність, що рішення в цій справі не буде. 
Тим часом у Слов’янську побільшало агітаційних плакатів із фото Нелі Штепи та написами «Слов’янськ. За мир і розвиток».
 
Активісти та ветерани АТО пов’язують це з майбутніми місцевими виборами та можливістю Нелі Штепи очолити міськраду. Журналістам стало вiдомо, що ексмер таки братиме участь у виборах і балотуватиметься на посаду міського голови від опозиційного блоку — «Партії миру і розвитку».
 
Про це написав сайт «Східний варіант» із посиланням на власні джерела в колах, близьких до нардепа Вадима Новинського.
 
За інформацією журналістів видання, її кандидатуру Новинський підтримує особисто, сподіваючись отримати в місцевій міськраді підконтрольну собі більшість.
 
Спільна заява про готовність iти на вибори Новинського та Штепи має з’явитися вже найближчим часом, заявляють  журналісти видання.
 
Підтвердженням цього стали банери й агітація з гаслами «за мир і розвиток» та обличчям Нелі Штепи, яких у серпні в місті суттєво побільшало.