«Ми на дні»: криза у «Барселоні» досягла апогею

18.08.2020
«Ми на дні»: криза у «Барселоні» досягла апогею

Після ганебної поразки на євроарені кращий футболіст планети Ліонель Мессі розмірковує над тим, аби залишити «Барселону». (Фото з сайта: sport.ua.)

У Лізі чемпіонів фінальний турнір восьми, який через пандемію коронавірусу проходить у Португалії, наближається до свого завершення.
 
 
Аби визначити володаря титулу, боротьбу за який продовжують лише команди з Німеччини та Франції, залишилось провести три матчі.
 
 
Наприкінці ж  минулого тижня відбулись матчі 1/4 фіналу — в деяких поєдинках результат зовсім не той, на який очікували експерти та фанати.
 
Зокрема, у протистоянні «РБ Лейпциг» — «Атлетико» фаворитами вважали саме мадридців, оскільки ті вибили чинного чемпіона — «Ліверпуль», та мають досвід гри у фіналі (дві поразки від «Реала» у 2014 та 2016 роках).
 
Утім вийшло все зовсім по-іншому: «бики» з Лейпцига контролювали хід поєдинку та завдали вирішального удару тоді, коли підопічні Сімеоне вже готувались до овертайму.
 
Зазначимо, що німецький клуб заснували лише у 2009 році, і за 11 років із допомогою потужного спонсора — компанії «Ред Булл» — він пройшов шлях від регіональної ліги Німеччини до півфіналу ЛЧ.
 
А 33-річний наставник «біло-червоних» Юліан Нагельсманн став наймолодшим тренером, який вивів свою команду до 1/2 турніру.
 
Головною ж несподіванкою став результат чвертьфіналу між двома суперклубами — «Баварією» та «Барселоною». Потужні мюнхенці, які після карантинної паузи набрали крейсерський хід, не залишили жодних шансів кризовій «Барсі», забивши аж 8 голів.
 
Іспанські ЗМІ визнають, що така нищівна поразка — апогей кризи каталонців, кризи не лише ігрової, а й управлінської.
 
«Це був жахливий матч, єдине підходяще слово — це сором. Не можна так грати в ЛЧ. Це вже не перший і не другий раз. Клубу потрібні зміни — зміни на всіх рівнях. Я готовий піти першим, бо ми на дні», — визнав віцекапітан Жерар Піке. 
 
На ганебний результат миттєво відреагував і президент клубу Жозеп Бартомеу, анонсувавши відставку головного тренера Кіке Сетьєна. Серед його можливих наступників називають екстренера фіналіста ЛЧ «Тоттенхема» Маурiсіо Почеттіно та двох легенд «Барси» — Хаві і Рональда Кумана.
 
Проте є чимало незадоволених і діями самого президента. Подейкують, що лідери «блау-гранас» наполягають на дострокових виборах очільника клубу. Серед основних претензій до Бартомеу — провальні трансфери за величезні в умовах коронакризи гроші.
 
За кожного з трійки Дембеле — Коутіньйо — Грізманн «синьо-гранатові» заплатили понад 100 мільйонів євро, проте жоден із них так і не став суперзіркою на «Камп Ноу», а 28-річний бразилець за іронією долі зробив свій внесок у розгром команди, якій належить.
 
Ще однією причиною затяжної кризи каталонців фахівці називають старіння лідерів та запізнілу зміну поколінь. Лідерам, які вигравали ЛЧ із Гвардіолою і Енріке (Мессі, Піке, Суарес, Альба, Бускетс), уже за 30, а гідної зміни серед вихованців клубу майже немає — лише перші сезони в основі клубу проводять молоді та перспективні Фаті, Путч і де Йонг. 
 
Про серйозність проблем свідчить і хвиля чуток про відхід головної зірки та останньої надії у кризових ситуаціях — Ліонеля Мессі.
 
Подейкують, що через відсутність серйозного спортивного проєкту, готового перемагати вже зараз, шестиразовий володар «Золотого м’яча» хоче змінити команду вже цього року.
 
Водночас представники клубу спростували бажання Лео негайно піти, а оточення 33-річного аргентинця поки не коментує ситуацію.
 
Хай там як, але претендентів на Мессі вистачає — тут і міланський «Інтер» (олії у вогонь підливає те, що футболіст уже купив у Мілані нерухомість), і «Манчестер Сіті» Пепа Гвардіоли, котрий без Ліонеля ніяк не може пройти далі півфіналу ЛЧ.
 
Не виключено, що Мессі — саме той вирішальний фактор, який допоможе Пепу нарешті виграти головний єврокубок за межами Каталонії.
 
Поки ж тренер не зміг підкорити чемпіонську Лігу ні з «Баварією» (три поспіль півфінали), ні з «Ман. Сіті» (цього року — виліт в 1/4 фіналу від «Ліона»).
 
Разом із командою Зінченка покинула турнір і «Аталанта» Руслана Маліновського, яка за три хвилини до завершення основного часу втратила перевагу над «ПСЖ». 
 
Перед півфіналами найбільше шансів на загальну перемогу дають «Баварії» та парижанам, але цей сезон ЛЧ уже довів, що фаворити не завжди перемагають.