Як «приборкати» стрес і повернути радість життя: найголовніші поради

11.08.2020
Як «приборкати» стрес і повернути радість життя: найголовніші поради

Скажіть «ні» невідкладним проблемам і подумайте про відпустку. (Фото з сайта diariofemenino.com.)

Не заїдайте кепський настрій тістечками

Погода — як на замовлення. А ти маєш сидіти в офісі, вирішуючи нагальні й невідкладні справи.
 
До омріяної відпустки ще далеко, а накопичена за довгі місяці втома вже дає про себе знати.
 
Кепський настрій, дратівливість, безсоння — так організм сигналізує про стрес. Ігнорувати ці «дзвіночки» небезпечно, наголошують лікарі.
 
Інакше все завершиться тривалою депресією, вийти з якої навіть омріяна відпустка не допоможе. 
 
Аби захиститися від стресу, лікарі радять «зміцнити тил» у кількох напрямах: харчування, сон, уміння відключатися від проблем. Їжа може і захистити від стресу, і підсилити його, вважають фахівці. Якщо ви звикли «заїдати» поганий настрій солодощами, то, певно, помітили, що після тимчасової ейфорії від споживання ласощів настає емоційний спад.
 
Дієтологи переконані — у боротьбі зі стресом цукерки і тістечка доцільно замінити продуктами, що містять вітаміни групи В: горіхами, бананами, молоком.
 
Така їжа позитивно впливає на нервову систему. Сливи, помідори, морепродукти, насіння гарбуза містять вітаміни А, С, Е, а також селен і цинк. Ці мікроелементи нейтралізують дію вільних радикалів, які під час стресу виходять «з-під контролю». 
 
Незамінний мікроелемент у боротьбі зі стресом — магній. Він регулює процеси збудження у центральній нервовій системі, знижує тривогу і дратівливість. Джерело магнію — неочищені злаки, свіжі овочі й фрукти.

«Перемикаємось» на позитив

Найкращий спосіб зняти нервове напруження — повноцінний сон. Розслабитися і заснути допоможе тепла вечірня купіль (у ванну додайте відвар хмелю, собачої кропиви, м’яти).
 
Випийте перед сном склянку теплого чаю (краще зеленого) або молока з медом. Можливо, вам допоможуть заспокійлива мелодія або перегляд улюбленої комедії.
 
І найголовніше: вчіться «перемикатися» з проблем на позитивні думки та емоції. Якщо дратують вчинки колег, настирливість друзів чи надмірна опіка рідних — не поспішайте вихлюпувати негатив назовні. Хоча і тримати емоції в душі — ще більш небезпечно.
 
Тож психологи радять давній перевірений експрес-метод у боротьбі зі стресом: кілька разів глибоко вдихніть, затримайте повітря на мить і видихніть.
 
Що спокійніше ви сприймаєте ситуацію, то менша ймовірність спровокувати стрес. Якщо виникла проблема, запитайте себе: «Чому мене це так засмучує? І який найгірший варіант розвитку подій?».
 
Ці питання «перемкнуть» вас з емоційної оцінки на логічну, конструктивну. Знайдіть час на спілкування з друзями і відпочинок у компанії приємних вам людей. Це не забаганка. Наш організм справді потребує позитиву. 
 
Марина ЛЮТИНСЬКА