На Херсонщині створили найбільший портрет Кобзаря на рисовому полі

31.07.2020
На Херсонщині створили найбільший портрет Кобзаря на рисовому полі

Фермерам Скадовського району довелося понад два місяці доглядати за незвичайним рисовим полем із портретом Шевченка. (Фото з сайта ill.in.ua.)

Новий рекорд, який у буквальному сенсі цього слова збирали по зернятку, зафіксували фахівці національного реєстру Книги рекордів України (категорія «Наука та технології»).
 
Найбільший портрет Кобзаря площею в 1 тис. 400 квадратних метрів створили на честь 206-ї річниці від дня народження Шевченка. Шедевр відмінно видно з космосу, а також із бортів літаків, що пролітають над нашою країною.
 
— Нас вразила точність передачі усіх штрихів портрета поета, — заявила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. — В ентузіастів своєї справи була можливість відточити майстерність раніше, коли вони вже радували всю Україну подібними рукотворними шедеврами.
 
Захоплюватися портретом класика української літератури можна буде до кінця вересня 2020 року, після чого дозрілий рис зберуть із поля.
 
Особливістю цієї картини в полях під Херсоном стали візуально чорні листя злаку. Цей гібрид винайшли та запатентували селекціонери філії Інституту рису Національної академії наук України у селі Антонівка. Директор інституту рису при НААН України Володимир Дудченко пояснив, що насправді листя має не чорний, а темно-синій пігмент, а ось колір урожаю рису залишиться незмінним, білим.
 
Фермерам Скадовського району Херсонської області довелося понад два місяці доглядати за незвичайним рисовим полем довжиною у 34 метри, а шириною в 40 метрів.
 
— Спочатку ми створили макет зображення на комп’ютері, а потім сіяли його вручну за суровозаданою схемою всією нашою дружною командою, — пояснила тонкощі майстерності ініціатор задумки Тетяна Шпак. — Головною причиною для хвилювань була небезпека поганого сходження насіння через аномально холодний початок літа, але вони виявилися марними, адже вийшло на «відмінно».
 
Нагадаємо, що раніше фермери Херсонщини створювали на рисовому полі символи Інь та Янь, а також Державний герб України — тризуб.
 
Їхні незвичайні роботи незмінно викликають інтерес українців, адже прославляють нашу країну в усьому світі.