Досвід та витримка: «Інгулець» упевнено тримається в лідерах першого дивізіону

15.07.2020
Досвід та витримка: «Інгулець» упевнено тримається в лідерах першого дивізіону

Футболісти «Минаю» вирвали перемогу в «Металіста-1925» й потіснили харків’ян iз третього місця турнірної таблиці. (Фото з сайта fcminaj.com.)

Друга частина першолігового чемпіонату все більше нагадує престижні велобагатоденні перегони, коли з кожним новим етапом у лідери загального заліку виходить то один, то інший гонщик. При цьому ситуації, коли на умовному «Турі» чітко виокремлюється домінуюча сила, у вітчизняній першій лізі можна й не дочекатися, адже, як і раніше, група із семи колективів тримається дуже щільно й не бажає розпадатися.
 
За таких обставин говорити про те, що дві команди з найбільшим очковим доробком — «Інгулець» та «Агробізнес» — запланували втечу від конкурентів, думається, не варто. Наразі історія з їхнім почерговим лідерством більше нагадує позиційне перетягування каната, ніж спробу відірватися від переслідувачів. Щоправда, в умовах, коли путівки до еліти отримають одразу три перші команди, а змагання відбуваються в напруженому ритмі під гарячим сонцем, гострої необхідності володарю чільної позиції нарощувати відрив узагалі немає.
 
Хоча рухатися до мети все ж спокійніше в статусі лідера, ніж балансувати на межі прохідної позиції. Хай там як, а після чотирьох зіграних у новому році турів нагору турнірної таблиці знову вискочив «Інгулець» iз Петрового. За цей час команда Сергія Лавриненка здобула десять очок, залишившись при цьому єдиною з групи лідерів силою, котра в 2020 році не зазнала ще жодної поразки.
 
«Вважаю, що «Інгулець» iз кожним роком прогресує та, як вино, стає лише кращим», — відзначає ветеран команди з Кіровоградщини Олександр Мішуренко..
 
У минулому турі колектив Лавриненка переграв у гостях одного з прямих конкурентів за місце в еліті — «Волинь». Швидкого гола, забитого кращим бомбардиром першості грузином Нікою Сітчінавою, цілком вистачило «Інгульцю» для того, аби обійти в турнірній таблиці «Агробізнес», котрий у Горішніх Плавнях програв дев’ятій команді першості — «Гірнику-Спорт».
 
Невдало склався гостьовий вояж і для іншого представника групи лiдерiв. На Закарпатті «Металіст-1925» мінімально програв «Минаю», після чого був змушений поступитися конкуренту місцем у призовій трійці.
 
Тим часом продовжує дивувати низькими результатами переможець осінньої частини турніру — «Рух». Після ре­старту чемпіонату львівський колектив не виграв iще жодного матчу. Чергових очкових втрат «рухівці» зазнали в Одесі, де під орудою нового очільника Сергія Ковальця місцевий «Чорноморець» регулярно відбирає очки у претендентів на підвищення в класі, хоча сам і не має реальних можливостей боротися за високі місця. Кілька турів тому «моряки» розгромили «Волинь» — 5:2, минулих же вихідних вони розписали мирову з амбітним «Рухом».
Говорячи про відсутність перемог у «рухівського» колективу, варто згадати про стимулюючі фінансові пропозиції, котрі надходили суперникам «жовто-чорних» від нового співвласника львівських «Карпат» Олега Смалійчука.
 
Утім після того, як ця історія набула широкого розголосу, бажання насолити землякам у Смалійчука швидко зникло. Про те, що «стимулювання команди третьою стороною — це порушення правил УАФ та ФІФА», днями заявив голова комітету УАФ з етики та чесної гри Франческо Баранка. Так само італієць наголосив, що до будь-якої особи, яка своїми діями впливає на результати матчу, застосовуються санкції, передбачені Дисциплінарними правилами Української асоціації футболу.