Майстрині з Волині на фестивалі «Солом’яні маски у США» отримали «золото» й «бронзу»

14.07.2020
Майстрині з Волині на фестивалі «Солом’яні маски у США» отримали «золото» й «бронзу»

Маска-переможиця. (Фото зі сторінки у «Фейсбуці» Моргіна Овенс-Челлі.)

Фестиваль «Солом’яні маски у США» відбувся в Каліфорнії. Організував його Моргін Овенс-Челлі, директор Американського музею солом’яного мистецтва.
 
Переможицями серед конкурсантів стали волинські майстрині Христина Савюк і Марія Кравчук. 
 
Заслужена майстриня народної творчості України Марія Кравчук розповіла: «Коронавірус не став на заваді для майстрів соломоплетіння. Фестиваль, який проводить мій колега Моргін Овенс-Челлі, відбувся вже вдруге. На жаль, цього року онлайн. Мені пощастило свого часу познайомитися з цим надзвичайним, закоханим у соломоплетіння майстром.
 
Це мистецтво він досліджує серйозно: пише книги, є натхненником зустрічей однодумців в Україні, Сербії, Угорщині, Польщі, Білорусі, Литві. Саме в нього я навчилася організовувати пленери та фестивалі, щоб більше майстерності передати молоді».
 
Маска Марії Кравчук.
 
За умовами членів журі фестивалю, кожен учасник мав сплести виріб — цього разу маску на тему «Флора і фауна», сфотографувати і надіслати. За вимогами, в масках передбачалися отвори для очей і можливість їх одягати. На конкурс було представлено 12 робіт. Половина — з України і аж п’ять iз них із Волині!
 
Найвищу оцінку і відзнаку отримала маска «Птаха» Христини Савюк iз Володимира-Волинського. Майстриня за освітою — вчителька математики. Плетінням виробів із соломи займається 16 років. Окрім цього, у Христини донедавна було ще одне хобі — бісероплетіння, але перевагу вона надала соломі. 
 
Три маски на конкурс надіслали учениці Марії Кравчук, яким вона передає секрети творчої майстерності. Це — Інна Чонка, Анна Безуглова, Людмила Стукалова. До речі, музей планує викупити особливо цікаві маски.
 
На своїй сторінці у «Фейсбуці» Моргін Овенс-Челлі виклав фото масок і повідомив: «Цьогоріч маски були чудовими, а ось наступного року темою масок із соломи буде «Земля, вітер і вогонь».