Професор Анатолій Висоцький: «Запрошуємо на навчання всіх, хто любить слово»

01.07.2020
Професор Анатолій Висоцький: «Запрошуємо на навчання всіх, хто любить слово»

Анатолій Висоцький.

До 185-річчя з дня свого заснування Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова продовжує знайомити громадськість зі своїми факультетами та їхньою діяльністю. 
 
 
Сьогодні на гостинах в «УМ» — факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка.
 
 
Чим живе і як розвивається один із найуспішніших факультетів, розповідає декан — доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник освіти Анатолій Висоцький.

«Працюємо на утвердження національної ідеї»

— Анатолію Васильовичу, ви часто наголошуєте, що навчання на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка — це робота розуму та душі. Розкажіть коротко про факультет. 
 
— Робота нашого колективу спрямована на утвердження в Україні національної ідеї, зокрема через освіту й виховання. Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка й сьогодні в авангарді філологічної науки й новітньої системи викладання. Ми здійснюємо підготовку фахівців зі спеціальностей «Середня освіта (українська мова і література)», «Філологія (українська мова та література)» та «Журналістика» освітніх ступенів бакалавр та магістр.
 
Наші випускники отримують кваліфікації вчителя української мови і літератури, зарубіжної літератури закладу середньої освіти та англійської мови (або історії, або літературного редактора, або практичного психолога (у закладах освіти), або фахівця з літературної творчості), а також фахівця з видавничої справи та редагування. Це розширює можливості для професійного становлення наших студентів та їхнього подальшого працевлаштування. 
 
До речі, наші випускники працюють не тільки в закладах освіти, а й у редакціях газет, журналів, радіо та телебачення, інтернет-видань, у науковій галузі, фондах, спілках, фундаціях гуманітарного спрямування, музеях, мистецьких та культурних центрах. 
 
Навчання на факультеті забезпечують шiсть кафедр: кафедра української мови, кафедра української літератури, кафедра стилістики української мови, кафедра методики викладання української мови і літератури, кафедра культури української мови, кафедра журналістики.
 
Викладачі факультету пишуть підручники, посібники, навчальні програми, за якими навчаються не лише в школах та закладах вищої освіти України, а й далеко за її межами, зокрема в Угорщині, Польщі, Бразилії та інших країнах.
 
На факультеті функціонують відомі в Україні та за її межами наукові школи академіка А. Грищенка, професора М. Плющ, академіка Л. Мацько, академіка П. Хропка, професора В. Погребенника. Упродовж майже столітньої історії факультету науковці-педагоги підготували сотні кандидатів та докторів наук, відомих учених, котрі гідно продовжують науково-дослідницькі традиції, закладені знаними вченими-україністами. Ми також активно розвиваємо навчально-наукові міжнародні зв’язки з університетами зарубіжних країн, з українською діаспорою.

«Україна закрила мовне питання в 1996 році з прийняттям Конституції»

— Факультет, який ви очолюєте, зорієнтований на формування національно свідомого громадянина. Ваші викладачі та студенти усвідомлюють важливість вивчення рідної мови та забезпечення її повноцінного функціонування в суспільстві як державної. Чи займається колектив просвітницькою роботою, чи поширює вивчення української мови в суспільстві?
 
— Так. І доволі активно. Колектив факультету щиро переймається проблемами поліпшення мовної ситуації в Україні й належного стану державної мови в суспільстві, докладаючи максимум зусиль до популяризації й повноцінного функціонування рідного слова — найпотужнішого з чинників існування етносу, нації та держави. 
 
Викладачі факультету відвідують із лекціями з актуальних проблем мовознавства, зокрема ділового мовлення, різні установи: офіс президента України, Кабінет Міністрів, Держкомстат, науково-дослідні інститути; виступають на радіо й телебаченні, ведуть постійні рубрики в газетах. 
 
Ми також підтримуємо українську діаспору. Зокрема, відповідно до міжнародної угоди про академічну співпрацю, між НПУ імені М.П. Драгоманова і Федеральним університетом УНІЦЕНТРО (Бразилія, штат Парана) та президентом Українсько-бразильської центральної репрезентації Вітторіо Соротюком викладачі факультету читають онлайн-курси з української мови для представників української діаспори в Бразилії. 
 
Та й студенти не відстають. Нещодавно започаткували новий проєкт «UkrFeel. Відчувай українську!» (https://www.youtube.com/channel/ UCFWuGbA3JRZvHgTwwe7ZEdg), де в короткометражних відео доступно пояснюють особливості вживання слів, фраз української мови, зокрема й з вимогами нового Українського правопису, поширюючи його на своєму каналі YouTubе та в соціальних мережах. 
 
— Не можу не поцікавитися у вас як фахівця-мовника, доктора філологічних наук і очільника факультету української філології у педагогічному виші України: чи справді в Україні є так зване «мовне питання»? 
 
— Завжди, коли доводиться відповідати на подібні питання, у мене виникає думка про те, чи хтось замислювався над тим, яка мова є державною, чи громадян знову хочуть використати у передвиборчій боротьбі, чи комусь просто хочеться про це поговорити. Країна закрила мовне питання в 1996 році з прийняттям Конституції. Державна мова України — українська. Усі інші можуть вільно використовуватись у побуті. І ці принципи й тези скрізь підтримуються в суспільстві.

«Наші студенти постійно прагнуть чогось нового»

— Студенти-філологи завжди вирізнялися творчою активністю. Раніше вони об’єднувалися в різні гуртки, проводили творчі вечори, збирали фольклор, декламували поезії, обговорювали останні літературні новини. Як і чим сьогодні живуть студенти-філологи?
 
— Наші студенти постійно прагнуть чогось нового — подій, знайомств, розвитку, а тому в усіх сферах свого життя намагаються бути активними. Це стосується не лише навчання, тобто безпосередньо того, чим вони мають займатися в університеті, а й громадської активності (у нас діє потужне студентське самоврядування, яке реалізовує різноманітні проєкти, залучає до них багатьох учасників), мистецької чи спортивної активності (студенти беруть участь у всіх університетських заходах і подіях: від «Ліги факультетів», де себе представляють першокурсники, до проєкту ProfSport, де на університетській базі відпочинку студенти беруть участь у спортивних та інтелектуальних змаганнях).
 
На факультеті активно діє Студентське наукове товариство імені Пилипа Орлика, яке організовує наукові заходи. До речі, студенти з неабияким ентузіазмом займаються науковою діяльністю, працюють під керівництвом викладачів над обраними темами наукових робіт, пишуть статті, виступають із доповідями на наукових конференціях, друкують матеріали у збірниках наукових робіт. 
 
На факультеті також функціонує літературна студія імені Андрія Малишка, якою керує відомий поет, лауреат міжнародних та вітчизняних премій Андрій Демиденко. Для студентів-першокурсників спецкурс «Слово» з актуальних проблем акторської майстерності читають Герой України, лауреат Шевченківської премії, народний артист України, професор Анатолій Паламаренко та народна артистка України, професор Тамара Гримальська-Стратієнко. 
 
Студенти факультету беруть активну участь у роботі студентського театру «Вавилон», вокального ансамблю «Мальви», ансамблю народного танцю «Горицвіт», літературної майстерні «Божевільні риби», де пишуть власну поезію, обмінюються поетичним досвідом.
 
Також вони є організаторами, учасниками та волонтерами різних мистецьких проєктів, зокрема багаторічного загальноуніверситетського благодійного проєкту «Подаруй дитині світло», видають інтернет-газету «Сьоме небо», організовують екскурсії Україною, ведуть активну профорієнтаційну роботу зі школярами, налагоджують зовнішні зв’язки — зі студентами інших вишів, активістами громадських організацій, активно висвітлюють свою роботу в факультетських соціальних мережах. Також спільно зі студентами ми проводимо зустрічі з відомими українськими вченими, громадськими діячами, письменниками, журналістами та видавцями. 
 
Зокрема свою творчість у нас презентували Макс Кідрук, Ірен Роздобудько, Павло Мовчан, Сергій Пантюк, Олександр Ірванець, Іван Андрусяк, Сергій Гальченко, В’ячеслав Медвідь, Василь Трубай, Леся Степовичка, Тетяна Грунська, Наталія Дзюбенко-Мейс, Станіслав Бондаренко, Дарина Феденко, Світлана Привалова, Юлія Віцько. Це лише невеликий перелік відомих письменників та громадських діячів, які цьогоріч відвідали факультет із майстер-класами та презентаціями творів. Студенти часто самі стають ініціаторами цих зустрічей. 
 
— Вимушений карантин вніс свої корективи в життя суспільства в усьому світі. Розкажіть про ваш досвід: які переваги й недоліки виявили в роботі факультету під час карантину? 
 
— Добігає завершення непростий навчальний рік, останні кілька місяців якого ми практикували дистанційне навчання. Наш факультет одним із перших в університеті долучився до роботи в електронному навчальному середовищі Moodle, де успішно працює впродовж п’яти років, що відчутно полегшило перехід до навчання і викладання за межами навчальних аудиторій.
 
Викладачі факультету зареєстрували 180 навчальних електронних курсів, де розмістили теоретичні матеріали, корисні посилання на джерела, тексти для практичних та семінарських занять, а також підсумкові та екзаменаційні тестові завдання, якими активно користуються студенти. Ми досягли максимального добового показника активності відвідувачів курсу впродовж карантину — 10563. 
 
Новим для нас стало проведення лекційних, практичних занять, а також підсумкової державної атестації за допомогою відеоконференцій у дистанційному режимі. Попри деякі труднощі, пов’язані з роботою техніки та iнтернету, нам вдалося успішно завершити навчальний рік i набути нового корисного досвіду, який, очевидно, будемо використовувати наступного навчального року.
 
— Напередодні вступної кампанії цікаво, які ваші очікування щодо набору студентів на факультет цього року?
 
— Сподіваємося на значне поповнення студентських лав, адже щороку констатуємо традиційно високий конкурс на всі спеціальності. Запрошуємо на навчання на наш факультет усіх, хто любить слово. Тут ви зможете не тільки отримувати ґрунтовні знання на заняттях, а й відвідувати лекції успішних українців із різних сфер.
 
Укрфілівці — дружня родина, адже час від часу цікаві заходи та урочистості єднають і викладачів, і студентів. Ми дуже любимо подорожувати й відкривати разом мальовничі куточки України й світу. Студенти мають можливість для всебічного розвитку. Мрієте про цікаве та насичене студентське життя? Вам до нас!