Харківських дачників масово атакують отруйні змії

26.06.2020
Харківських дачників масово атакують отруйні змії

Гадюка Нікольського. (Фото з Вікіпедії)

На 63-річного чоловіка змія напала на його власній дачі, поблизу селища Циркуни.
 
 
Він зателефонував до Центру екстреної медичної допомоги, тому вчасно отримав необхідну в таких випадках сироватку й швидко почав одужувати.
 
 
А ось 12-річному хлопчині тиждень тому пощастило менше.
 
Після укусу гадюки в селищі Васищево його буквально скував анафілактичний шок, викликаний алергічною реакцією на зміїну отруту.
 
Коли підлітка привезли до лікарні, він був при свідомості, але вже ледве дихав. Наразі дитина почувається добре — лікарі встигли надати екстрену допомогу.
 
Після цих випадків користувачі соціальних мереж почали щедро ділитися спогадами про власні пригоди.
 
Стало, наприклад, відомо, що агресивні рептилії заполонили пляж дачного кооперативу в селищі Черкаські Тишки неподалік Харкова. Їх також зустрічають у лісах i в річкових долинах. Наразі в регіоні знову почалася посуха, тому змії особливо агресивні.
 
На думку зоологів, iдеться, очевидно, про гадюку Нікольського, яка має чорне земляне забарвлення. Ці плазуни, занесені до «Червоної книги України», часто зустрічаються на Слобожанщині. У регіоні водиться ще й степова гадюка, але вона рідко виходить за межі своїх місць проживання.
 
Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я ХОДА Геннадій Бондарчук, наразі укуси змій у регіоні — не рідкість. У 2018 році від них постраждало 32 особи, у 2019-му — 13. Усі потерпілі отримали необхідну допомогу, летальних випадків не зафіксовано.
 
За інформацією державного Центру громадського здоров’я, минулоріч в Україні зареєстрували 363 випадки нападів плазунів. Найбільше постраждалих на Львівщині (59), Дніпропетровщині (37) i в Запорізькій області (26). Фахівці радять при зустрічі з гадюкою одразу тікати від неї.
 
Вкушеним треба негайно викликати «швидку» чи відвезти потерпілого до лікарні самотужки. У жодному разі не можна вживати алкоголь, самостійно обробляти рану або перев’язувати кінцівку джгутом.