Гірники з «ЛНР» жаліються на свою «владу» і просять Київ не допустити закриття їхніх шахт

23.06.2020
Гірники з «ЛНР» жаліються на свою «владу» і просять Київ не допустити закриття їхніх шахт

Страйкарі шахти "Никонор-Нова".

У попередніх номерах «УМ» розповідала про шахтарський страйк на об’єкті, що наразі перебуває у підпорядкуванні окупаційної влади.
 
5 червня про його початок оголосили працівники шахти «Комсомольська» міста Антрацит.
 
Понад 120 гірників відмовилися тоді підніматися на поверхню, доки їм не погасять борги iз зарплати за останні три місяці.
 
Окупаційна влада спробувала ізолювати страйкарів, оголосивши 7 червня «карантин» в Антрацитівському районі та Ровеньках, який де-факто виглядав блокуванням під’їздів до страйкуючої шахти. Декого з шахтарських переговорників вивезли у невідомому напрямку.
 
Історія має продовження. На адресу голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та уповноваженого з прав людини Людмили Денiсової надійшов лист від імені «Комітету визволення Донбасу» з вимогою попередити закриття на окупованій частині Луганської області нерентабельних шахт «у зв’язку з ігноруванням і порушенням прав трудящих шахт «Никонор-Нова», «Комсомольська», «Партизанська», «Молодогвардійська». «Комітет», відрекомендувавшись «опозиційною силою», окуповану частину області називає «Луганською народною республікою».
 
І скаржаться, що «керівництво «ЛНР» залишається пасивним у критичній ситуації і не вживає заходів для вирішення проблеми. Шахтарі та їхні родини й надалi залишаються без засобів існування. Більше того, репресії та терор проти незгодних тільки посилюються».
 
Каральні окупаційні органи, за повідомленням прохачів, арештовують активістів: «У низці міст відсутній мобільний зв’язок, блокують соціальні мережі. «МГБ ДНР» продовжує затримувати шахтарів шахти «Комсомольська» для допитів, про долю п’ятьох iз них досі нічого не відомо».
 
В цій ситуації, йдеться у зверненні «Комітету», «у шахтарів залишається надія тільки на тиск iз боку міжнародного співтовариства на владу «ЛНР».
 
«Просимо Вас порушити питання про засудження дій влади «ЛНР» на рівні міжнародних організацій для припинення репресій та актів залякування гірників і членів їхнiх сімей, які стали стандартною практикою для правоохоронних органів», — звертається до української влади «опозиційна сила» з окупованої території. Нагадаємо, що квазіутворення, про які йдеться, ніким у світі не визнані. 
 
Про «Комітет визволення Донбасу» нічого достеменно не відомо. Однак «МГБ ЛНР» визнало існування низки опозиційних структур, які підтримують шахтарські страйки. Окупанти назвали їх «екстремістськими і пов’язаними з іноземними спецслужбами».