Справа Гандзюк: Мангер заарештований на два місяці без права внесення застави

23.06.2020
Імовірний замовник убивства активістки з Херсона Владислав Мангер узятий під варту за звинуваченням у погрозах свідкам по резонансній справі.
 
У вівторок, 16 червня, співробітники поліції затримали главу Херсонської облради у міському кардіоцентрі, де чиновникові виділили ліжко у реанімації. Підозрюваного в організації вбивства Гандзюк у примусовому порядку доставили до зали суду в Києві.
 
На місце події викликали незалежного лікаря з Одеси, який оглянув Владислава Мангера та заявив, що чиновник цілком здоровий, не потребує госпіталізації та може брати участь у процесі.
 
Суддя Печерського районного суду Тетяна Ільєва вирішила задовольнити вимогу прокурорів Андрія Синюка та Ярослава Ущаповського й відправила в СІЗО високопосадовця з Херсона до 28 липня 2020 року.
 
У офісі генерального прокурора повідомили: правоохоронці відкрили кримінальну справу проти херсонських лікарів, звинувативши їх у можливій видачі Мангеру підроблених довідок про стан його здоров’я.
 
Працівників Херсонського обласного кардіодиспансеру можуть притягнути до відповідальності одразу за двома статтями: видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкодити запобіганню злочину чи затриманню. 
 
Як розповів прокурор офісу генпрокурора Андрій Синюк, адвокати Владислава Мангера спробували дати відвід судді, через що судовий розгляд вдалося затягнути ще на кілька днів. Захист фігуранта справи та сам Мангер вважають справу Гандзюк сфальсифікованою, звинувативши прокуратуру в тиску на Павловського.
 
— Ми подаємо позов до Європейського суду з прав людини, — заявив адвокат Дмитро Ільченко. — У нас накопичилося достатньо доказів того, що слідство веде себе упереджено щодо Владислава Мангера.
 
Нагадаємо, справу про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк порушено восени 2018 року. П’ятьом виконавцям уже винесено судовий вирок.
 
Колишні військові отримали відносно невеликі терміни — від 3 до 6,5 року позбавлення волі. «Скосили» строки покарання за співпрацю зі слідством та надання деяких ексклюзивних відомостей, які допомогли встановити справжніх замовників резонансного злочину.
 
Весь цей час (понад півтора року слідства по справі Гандзюк) Владислав Мангер не лише перебував на свободі, а й активно працював на посаді глави Херсонської облради. За чиновника внесли заставу суду в два з половиною мільйони гривень.
 
А місцевих депутатів i директорів комунальних підприємств Херсонщини цілком влаштовував слухняний Мангер, який здебільшого щедро нагороджував тих, хто був готовий його підтримати, замість підтримувати проєкти, корисні для депресивної області південної України.
 
Правоохоронцям вдалося заарештувати колишнього помічника нардепа Ігоря Павловського за звинуваченням в організації злочинного угруповання. Трохи пізніше в Болгарії заарештували ще одного фігуранта справи Гандзюк, херсонця Олексія Левіна на прізвисько «Москаль», якого екстрадиювали до України.
 
На думку слідчих, раніше судимий підприємець Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців («групу Торбіна») та замовників нападу на Гандзюк.
 
Саме його підозрюють в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, надання інформації, зокрема, місця проживання Катерини.
 
У разі, якщо провину високопосадовця з Херсона Владислава Мангера у резонансній справі буде доведено в судовому порядку, йому загрожує термін позбавлення волі до 15 років за статтею 121 КК України.