Перше читання закону про референдум: питання податків, бюджету та амністії всенародно не вирішуватимуть

23.06.2020
Перше читання закону про референдум: питання податків, бюджету та амністії всенародно не вирішуватимуть

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон про референдум. (Фото з сайта Liga.net.)

Три тижні до кінця сесії. У турборежимі Верховна Рада вирішила розглянути законопроєкт про референдум наприкінці минулого тижня.
 
 
Щоб пришвидшити процедуру, народні обранці внесли його у порядок денний і скоротили термін подачі альтернативних законопроєктів.
 
 
Загалом до парламенту подали три документи: президентський, від партії «Батьківщина» та «Опозиційної платформи за життя». Однак пріоритетним назвали саме документ від Володимира Зеленського. 
 
 
131-ша стаття на 157 сторінках закону та майже рік роботи. Документ до парламенту подав сам президент і назвав його «невідкладним».
 
Представник глави держави у парламенті Руслан Стефанчук запевняє: над документом працювали великою групою, долучали і міжнародних експертів, а також його переклали з української на англійську мову.
 
«Над цим документом працювала група спеціалістів, він ґрунтовно підготовлений і дасть більше прав звичайним громадянам», — зазначив Руслан Стефанчук. За його словами, команда експертів вивчала міжнародний досвід і, формуючи українське законодавство, зважала на головний закон — Конституцію.
 
«Справа в тому, що в Конституції передбачено, що розділи 1, 3 і 13, а розділ про референдум — це 3-й розділ, вони змінюються тільки на підставах референдуму. А не маючи закону про референдум, не можна внести зміни і в Конституцію», — заявив перший заступник голови парламенту. Тому запевняє, що передбачили всі ці «підводні камені». 
 
Нововведенням у документі стане електронне голосування. Проте поки процедури щодо його впровадження парламентарії до кінця не розробили, адже в Україні немає закону про електронне голосування, тому поки це питання — у процесі розробки, запевняють автори закону. Ініціювати референдум зможуть президент, Верховна Рада та народ України, зібравши три мільйони підписів.
 
А от питання на референдум буде формулювати група з трьохсот осіб, і вже опісля це питання реєструватимуть у ЦВК. Не можуть виноситися на референдум питання податків, бюджету та амністії.
 
В опозиції уже заявили: поки документ не розгляне Венеціанська комісія — голосувати за нього не будуть.
 
«Де-факто законопроєкт був внесений із порушенням регламенту і з порушенням міжнародних зобов’язань, які влада на себе взяла, що дуже-дуже небезпечно. Венеціанська комісія має винести своє рішення по документу лише на початку липня», — заявляє голова парламентського комітету з питань інтеграції України з Євросоюзом Іванна Климпуш-Цинцадзе. На думку народного депутата, «небезпечною» є пропозиція виносити на референдум питання про визнання недійсними закону або його частини.
 
«Це паралельне створення ще одного законодавчого органу, представницька демократія тепер нібито підкріплюється прямою демократією, але насправді це може стати досить небезпечним прецедентом», — вважає голова комітету.
 
Урешті-решт, попри відмову голосувати за документ в опозиції, закон про народовладдя таки прийняли у першому читанні. Такий поспіх у президентській партії назвали виконанням передвиборчих обіцянок президента Зеленського.
 
Окрім цього, уже за три тижні депутати підуть на канікули, а за цей час мають підготувати законопроєкт до другого читання, свої висновки має винести і Венеціанська комісія. Тому в «Слузі народу» заявили: на друге читання під купол законопроєкт винесуть уже після рішення Венеціанської комісії. І додають, що саме закон про референдум має зняти із депутатів монополію влади. 
 
На референдум можна буде виносити питання територіальної цілісності, скасовувати дію законів або ж окремих його положень, а ще саме після набуття чинності закону про народовладдя громадяни мають вирішити, чи зможуть купувати українську землю іноземці. До кінця нинішньої сесії остаточно ухвалити документ навряд чи встигнуть. І руки до нього, найімовірніше, дійдуть уже восени.