Читацьке захоплення і тези майбутніх романів: результати Всеукраїнського Біографічного рейтингу

03.06.2020
Читацьке захоплення і тези майбутніх романів: результати Всеукраїнського Біографічного рейтингу

Серединою травня, у світовий День біографа, оголошуються результати Всеукраїнського Біографічного рейтингу, який уже втретє здійснює Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки імені Вернадського.

 

Довгий номінаційний список у семи категоріях сформовано за пропозиціями провідних бібліотек із 32 міст України.
 
 
Оцінювали його знані дослідники-біографісти, серед яких 20 докторів наук різних галузей гуманітаристики (історики, філологи, філософи, педагоги, фахівці з соціальних комунікацій), 13 професорів із наукових та освітніх центрів Києва, Львова, Харкова, Одеси, Тернополя, Чернігова, Запоріжжя, Бердянська, Дрогобича, Острога.
 
Дві перші номінації слугуватимуть добрим навіґатором для усіх поціновувачів біографічної літератури:
 
Номінанти ще двох рубрик зацікавлять не просто читачів, а й літераторів, котрі працюють у біографічній белетристиці, — одна з них має виразно прикладну назву: «Джерела біографії». До Топ-10 номінації увійшли, зокрема, книжки, що вже здобулися на розголос і відзнаки: «Щоденники» Івана Лисяка-Рудницького (К.: Дух і Літера), укладена Вахтанґом Кіпіані «Справа Василя Стуса» (Х.: Віват), записки Романа Зіненка про Іловайську трагедію «Війна, якої не було» (Х.: Фоліо), листування Євгена Сверстюка з Валерією Андрієвською (К.: Дух і Літера) та листування Юрія Шевельова з Юрієм Луцьким (Х.: Акта), дослідження Володимира Яцюка «Тарас Шевченко і світ фотографії» (Л.: Критика). А у номінації «Довідкові біографічні видання» трійка переможців така: C. Водотика та Т. Водотика, «Українці в арміях світу» (X.: Віват); П. Червяк, «Медицина України в персоналіях» у 3 томах (К.: Фенікс); О. Пилипчук, «Творці української науки» (К.: Талком).
 
Ще три рейтингові номінації зацікавлять переважно спеціалістів: «Дослідження з теорії та методики біографістики», «Збірник біобібліографічних матеріалів», «Персональний покажчик».
Серед видавців, котрі фахово-постійно працюють із біографічною літературою, цьогоріч відзначено «Парламентське видавництво» та видавництво «Кліо».
 
Наталя МАРЧЕНКО