«Панянки» з Котельви: Оксана Дорошенко стала учасницею конкурсу Ukraine with love

26.05.2020
«Панянки» з Котельви: Оксана Дорошенко стала учасницею конкурсу Ukraine with love

Оксана Дорошенко досліджує й розвиває місцеву народну традицію.

Жителька райцентру Котельва — молодший науковий співробітник історико-культурного заповідника «Більськ» Оксана Дорошенко, котра досліджує й розвиває місцеву народну традицію із приготування особливого виду різдвяної випічки, здавна відомої під назвою «панянки», стала номінанткою конкурсу Ukraine with love, що проводиться за підтримки Українського культурного фонду Міністерства культури, молоді та спорту в межах програми «Малі міста — великі враження» та знайомить із сучасними українськими майстрами, котрі своїми руками створюють унікальні речі.
 
Оксана говорить, що, натрапивши на інформацію про цей конкурс, вирішила й сама взяти в ньому участь, хоча й не була впевнена, що її персона когось зацікавить, бо серед учасників  — справді серйозні майстри.
 
Вона ж вважає себе любителем, адже обрядова випічка для молодої майстрині – це лише хобі, на яке в неї через зайнятість на основній роботі лишається не так багато часу. І оскільки молодій жінці цікаві й робота, і хобі, вона намагається їх поєднувати, усе встигати. Зізнається, що любить розписувати свої коржики вночі: cаме тоді, коли ніхто не заважає, настає благословенний час для творчості. 
 
Традиційно різноманітні фігурки «панянок» готують із пісного солодкого тіста, фарбують у рожевий колір та розписують різнокольоровою глазур’ю. Хоч, за словами Оксани, «панянки» — то не лише смаколики, які є невід’ємним атрибутом обрядів на зимові святки, це один з елементів самоідентифікації котелевської громади.
 
Не дивно, що самобутній звичай надихнув майстриню на створення своєрідного авторського проєкту «Котелевський коржик», про який тепер відомо далеко за межами райцентру. Свій коржик Оксана випікає за авторським рецептом, а потім витвори власних рук тривалий час розписує — цієї роботи за всього бажання швидко не зробиш. 
 
Випічка, у якій традиція поєднується з її власним художнім баченням, смаком, уже була представлена на різних континентах у майже 30 країнах. Зокрема, котелевський коржик презентували учасникам акції, присвяченої Всесвітньому дню вишиванки, у Бангкоку на замовлення Посольства України в Королівстві Таїланд, музикантам Військово-повітряних сил США в межах їхнього туру Європою тощо. Досить часто наші співвітчизники, збираючись у гості за кордон, замовляють котелевські коржики на подарунок. Отак дітище Оксани й далі мандрує світом. 
 
«Мене надихає краса рідної природи, давня українська символіка — глибока мова наших предків, у якій так багато світла, любові й добра. Тож, прагнучи познайомити світ із нашим місцевим звичаєм із випікання «панянок», хочу популяризувати й українську традиційну символіку в цілому», — говорить Оксана, яка воліє, аби її авторський проєкт став народним. Адже важливо продовжувати дещо призабуту народну традицію, розвивати й популяризувати її. 
 
  Як стало відомо, кращі роботи переможців конкурсу ввійдуть до міжнародного каталогу для презентації української культури як у нашій країні, так і за кордоном, а також будуть розміщені в інтернет-мережі та паперових виданнях.