У Харкові, Сумах та Черкасах почали збір крові зцілених від коронавірусу для розробки ліків

15.05.2020
У Харкові, Сумах та Черкасах почали збір крові зцілених від коронавірусу для розробки ліків

Українські фармацевти приєдналися до міжнародного альянсу з розробки та виробництва препарату проти коронавірусу. (Фото з сайта uzhgorod.in.)

Цього тижня у Харкові, Сумах та Черкасах почався збір донорської плазми у пацієнтів, які вже вилікувалися від коронавірусу.
 
 
Благодійну акцію організувала компанія «Біофарма», що планує розробити і виготовити гіперімунний імуноглобулін для боротьби з цією хворобою. 
 
 
Потреба в такому препараті виникла не випадково.
 
«Сьогодні у світі немає жодного доведеного методу лікування Covid-19, — каже харківська лікарка-інфекціоніст Валентина Маслова. — А ті препарати, що позиціонуються як ефективні, мають широкий спектр побічних дій та реакцій, особливо з боку серцево-судинної системи. Саме тому виникла потреба у пошуку альтернативних методів лікування». 
 
Родзинка нового методу пов’язана зі здатністю плазми нашої крові зберігати так звані антитіла пам’яті про ту чи іншу перенесену хворобу. Сильна імунна система хворого виробляє їх сама, але цей процес триває кілька тижнів.
 
І оскільки при лікуванні Covid-19 час відіграє особливо важливу роль, з’явилася ідея вилучити специфічні імуноглобуліни з плазми тих, хто вже перехворів на цей вид грипу, й виготовити унікальний фармпрепарат.
 
«Поки імунна система хворого буде створювати власні клітини пам’яті, ці введені «інфекційні агенти» вже допомагатимуть організму, оскільки «знають», як і з чим боротися», — каже експерт департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, імунолог Тетяна Хіміч. 
 
Наразі центри заготівлі та переробки плазми трьох регіонів закликають людей, що вже вилікувалися від коронавірусу, прийти на допомогу іншим. Для початку досліджень, що триватимуть на базі компанії «Біофарма», потрібно зібрати не менше 300 літрів крові від 500 пацієнтів. Кожен донор отримає за свою послугу 650 гривень. 
 
Директор «Харків-плазма» Галина Сіроштан каже, що названа сума — не плата за донорство, а покриття витрат на дорогу. Увесь зібраний матеріал проходитиме ретельне обстеження на сучасному лабораторному обладнанні та шестимісячну «обсервацію» і лише після цього потрапить на завод.
 
Це говорить про те, що нові ліки від Covid-19 з’являться не скоро, але потреба в них, за словами фахівців, залишатиметься актуальною ще досить тривалий час. Тобто згубний штам прийшов надовго, і цю реальність варто сприймати більш усвідомлено. 
 
Боротися з новим викликом, що вже виріс до статусу цивілізаційного, низка фармацевтичних фірм вирішила спільними зусиллями. Наразі «Біофарма» приєдналася до міжнародного альянсу з розробки та виробництва новітнього препарату. До складу цього об’єднання ввійшли компанії США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції та Швейцарії. 
 
Галина Сіроштан каже, що участь України у цьому проєкті допоможе отримати не лише дієвий, а й значно дешевший вітчизняний імуноглобулін. Потреба у ньому й надалі залишається високою. У лікарнях того ж Харкова, за словами Валентини Маслової, незважаючи на послаблення карантину, щодня кількість хворих зростає на 20 відсотків.