Як і де відпочити після карантину: закордонні варіанти

13.05.2020
Як і де відпочити після карантину: закордонні варіанти

З порожніх аеропортів нікого не підвезуть на порожні пляжі раніше популярних європейських курортів.

Якщо на початку весни у певної частини населення загострюються ностальгійні настої, то у травні більшу частину людства охоплює вже цілком здорова пандемія мрій про літній відпочинок. Із морем, горами чи незвіданими містами і країнами в уяві.
 
 
І така цілком позитивна пандемія змушує народи запитувати своїх урядовців: «Коли ж нам дозволять поїхати до вимріяного?». Уряди відповідають: як тільки, то й одразу.
 
 
Але часом таки заспокоюють травневі «напади» бажаючих прогнозами, запевняючи при цьому, що вони є не точними, а лише можливими.
 
Втім, у відповідях урядів уже проглядається певна конкретика, яка може бути цікава і українцям, готовим розправити затерплі в карантині крила та податися у якийсь південний вирій.

Іспанія

Іберійський півострів має найбільшу і найкращу в Європі (можливо, і світі) туристичну інфраструктуру. Щороку Іспанію відвідує близько 40 млн туристів із туманних британських островів, не кажучи вже про мільйонні десанти з інших країн Європи.
 
Гідним конкурентом Іспанії виступає Португалія, яка останніми роками відкушує значну частину від іберійського туристичного пирога.  
 
Хоча й Іспанія, і Португалія перебувають у значній економічній кризі з мільйонами безробітних, але уряд Іспанії вирішив, що нехай краще піддані його королівської величності будуть трохи безробітними, ніж цілком мертвими. До послаблення карантинних заходів 4 та 11 травня навіть мешканцям континентальної Іспанії впаювали штрафи до 1500 євро за появу на пляжах. 
 
Тепер уряд трохи послабив «звірства», але — лише для співвітчизників. У Мадриді чітко заявили: цьогоріч іноземцям варто забути про поїздки до Іспанії. Зроблена цілком виразна ставка на внутрішній туризм. Це чимось нагадує колишню расову сегрегацію у США з табличками «лише для білих». Чи з’являться біля іспанських пляжів таблички «Лише для іспанців»?

Італія

В Італії крива захворюваності на коронавірус систематично спадає. Зменшується кількість смертей, госпіталізацій та нових випадків зараження. Пацієнтів, які лікуються від коронавірусу, систематично зменшується, за добу з неділі на понеділок — на півтори тисячі.
 
Баланс втрат італійського туризму лише впродовж трьох місяців цієї весни вражаючий: 81 млн невикористаних готельних міць з причини коронавірусу. Збитки цього сектору італійської економіки вже обраховуються мільярдами євро. І більша частина прибутків мала надійти від закордонних туристів, яких тепер катма.  
 
Італійські ЗМІ, у зв’язку з цим, звертають увагу на слова прем’єр-міністра країни Джузеппе Конті, який у недільному інтерв’ю газеті «Кор’єре делла Сера» закликав співвітчизників провести цьогорічні відпустки у своїй вітчизні. Уряд готує для цього фінансові заохочення. Одним із них буде спеціальний грошовий додаток у розмірі 500 євро для кожної родини, яка відпочиватиме в готелі чи пансіонаті Італії. 
 
«Цього року ми поїдемо у відпустки, не проведемо літо на балконі. Краса Італії не залишиться на карантині. Ми будемо милуватися нашими морем та горами, захоплюватися нашими містами», — запевнив італійців прем’єр Джузеппе Конте у згаданому інтерв’ю. 

Греція і Кіпр

Греція виявилася в десятки разів менш враженою пандемією CОVID-19, ніж її середземноморські сестри Італія та Іспанія. Тому уряди Греції і тісно пов’язаного з нею Кіпру таки планують приймати туристів уже починаючи з липня. 
 
Грецькі та кіпріотські політики озвучують потребу пошуку спільних рішень Євросоюзу, які б дозволили їм відповідно діяти у цей складний період. І вже вигадують власні рецепти гарантування безпеки відпочиваючих на пляжах.
 
На «еталонному» грецькому казкової краси туристичному острові Санторіні, який щороку відвідує близько двох мільйонів туристів, уже почали встановлювати приватні пляжні бокси з плексигласу, які мають забезпечити мінімум контакту з сусідами-пляжниками. 
 
Ідея не належить грекам: подібними боксами вже заповнюють приватні пляжі найславетнішого італійського морського курорту Ріміні. Втім, такий відпочинок «у боксі», можливо, по кишені хіба що римським та грецьким богам. Бо звичайний полотняний приватний балдахін у Ріміні в минулі сезони обходився бажаючим у 40 євро з особи за добу. «Безпечний» пластиковий потягне вже й на сотню. 
 
У 2019 році Грецію відвідало 34 мільйони туристів. Грецький міністр туризму Гаррі Теокарі вважає, що цього року його країні дуже пощастить, якщо  вдасться привабити хоча б третину від цієї кількості. Грецька готельна палата вже підрахували, що цього року 65% її членів будуть змушені оголосити банкрутство.  
 
Стосовно настільки близького етнічно та ментально до Греції Кіпру, то на острові 20% населення продуктивного віку працює у туристичній галузі. Перед ними вимальовується перспектива вимирання як «острівних мамонтів». 
 
Навіть якщо Греція і Кіпр фактично відчинять двері своїх готелів для закордонних туристів, то це ще не означає, що ті відважаться приїхати. Адже міністр Теокарі попередив, що закордонних туристів піддаватимуть замірам температури тіла та аналізам крові. Відповідно, у разі виникнення підозри на коронавірус — дорога на карантин, а не на пляж.
 
Та й жодної упевненості щодо напрямку розвитку подій не існує. От у Південній Кореї стався повторний спалах захворюваності з закриттям барів, ресторанів та інших громадських закладів.  А 11 травня представник Єврокомісії заявив, що країнам-членам Євросоюзу варто готуватися до можливого приходу другої хвилі поширення COVID-19. Наразі є лише надії, але немає жодної впевненості. 

Росія

У випадку зниження темпів зростання розповсюдження коронавірусу можуть відкрити для внутрішнього туризму курорти Північного Кавказу та Краснодарського краю, заявив 11 травня в ефірі телеканалу «Росія-24» віце-прем’єр Росії Дмитро Чернишенко. 
 
За його словами, внаслідок пандемії галузь туризму як у Росії, так і у світі зазнала найбільших збитків. У зв’язку з цим уряд Росії вніс її до переліку найбільш потерпілих галузей економіки. Чернишенко вважає, що тепер росіяни звертатимуть більше уваги на російські курорти. «Обмеження дійсно спричинять те, що в країні розпочне формуватися власний туристичний продукт», — сподівається Чернишенко. 
 
Не варто ховати голову в пісок і приховувати, що навіть після окупації Криму Росією до одного мільйона громадян України щороку відпочивають на півострові.  Не виключено, що цього року вони правдами і неправдами робитимуть спроби потрапити на півострів та привезти звідти якийсь коронавірусний сувенір.