Медики як військові та новий скандал у «Слузі народу»: головне про позачергове засідання Ради

08.05.2020
Медики як військові та новий скандал у «Слузі народу»: головне про позачергове засідання Ради

Верховна Рада посилила соціальний захист медиків під пильним оком медіа.

Позачергове засідання Верховної Ради, зібране 7 травня з благородною метою, аби підтримати медиків, котрі самовіддано борються на передовій з коронавірусом, ознаменувалось черговим скандалом у «благородному сімействі» нардепів.
 
 
6 травня ЗМІ оприлюднили скан повідомлення голови фракції «Слуг народу» Давида Арахамії, в якому, серед іншого, йшлося про те, щоб депутати СН надалі не ставили свої підписи під ініціативами «Європейської солідарності».
 
 
Пояснюючи журналістам підґрунтя свого повідомлення у внутрішньому чаті, він подивувався, що депутати з ЄС всупереч досягнутій раніше домовленості провести «медичне» засідання ВР 12 травня ініціювали його проведення 7 травня і запропонували порядок денний із законопроєктами про тестування і страхування медиків. 
 
А тим часом на початку позачергового, четвертого пленарного засідання спікер Дмитро Разумков розбавив гостроту сьогоднішнього моменту нагадуванням, що в найближчу суботу, 9 травня, минає визначний рубіж — 75-ліття перемоги у Другій світовій війні. Голова Верховної Ради оголосив хвилину мовчання. 
 
У ході засідання депутати підтримали два важливі законопроєкти: щодо підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби Covid-19 та щодо визначення розмірів обов’язкового державного страхування працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.
 
Закон передбачає, що медичні працівники, хворі на COVID-19, прирівнюються до учасників бойових дій та отримують такі ж виплати. У разі встановлення групи інвалідності для медпрацівника в результаті зараження СOVID-19 уряд буде виплачувати компенсацію в розмірі 300 прожиткових мінімумів (600 тисяч грн).
 
Виплати сім’ї медичного працівника в разі летального випадку складуть 750 прожиткових мінімумів (1,5 млн грн). Крім виплат на членів сім’ї будуть поширюватися інші соціальні гарантії, які мають сім’ї загиблих військових.
 
Надалі Верховна Рада планує ініціювати збільшення фінансування охорони здоров’я до 6% ВВП. 
 
Тетяна ГОДОВАНЕЦЬ