Олена Галл-Савальська: Мама-артистка не радила наслідувати свою професію

28.04.2020
Олена Галл-Савальська: Мама-артистка не радила наслідувати свою професію

Олена Галл-Савальська — Сирена у «Зірці кохання». (Фото Дениса МАКСИМОВА.)

Серед театралів часто побутує думка, що хорошу виставу можна побачити лише в Києві або Львові.
 
 
Ну, в крайньому разі, ще в Івано-Франківську. Але, на щастя, це не так.
 
 
Театральний турист сміливо може чекати закінчення карантину, збирати валізу та їхати в Херсон, як мінімум для того, щоб побачити на театральній сцені одну з виконавиць ролей у доступному більшості резонансному серіалі «Спіймати Кайдаша» — народну артистку України Олену Галл-Савальську.

Баба Пріся й інші

Херсонський театр Куліша — потужний культурний хаб. В Україні і за її межами він відомий своїм масштабним міжнародним театральним фестивалем «Мельпомена Таврії», який у двадцять друге мав відбутися цього травня.
 
Херсон звик до того, що саме в театрі завжди зароджуються нові цікаві проєкти, втілюються колаборації та вирує творчість. Одна з найяскравіших зірок Херсонського обласного академічного музично-драматичного імені Миколи Куліша — Олена Галл-Савальська.
 
Вона зіграла велику кількість головних ролей, має потужний голос ( його особливо яскраво демонструють рок-композиції у її виконанні) та неймовірну харизму. Їй властиві пронизливий погляд і легка вдача, а за словом, як кажуть у народі, ніколи не полізе в кишеню. Актрису поважає колектив і обожнює глядач, який уже багато років поспіль насолоджується її творчістю. 
 
Це і мама у виставі «Шість страв з однієї курки», і Сирена у «Зірці кохання», і Фаїна Раневська у постановці «Два серця». І так, Олену Галл-Савальську можна назвати однією з найулюбленіших актрис режисера Сергія Павлюка, заслуженого діяча мистецтв України. 
 
«Баба Пріся, або На початку і наприкінці часів» за п’єсою Павла Ар’є, ним же поставлена у Херсонському театрі імені Миколи Куліша, загалу трохи менш відома, ніж столичні «Сталкери» з Ірмою Вітовською. Утім, вистава з Оленою Галл-Савальською у головній ролі не менш потужна.
 
Прем’єра відбулася у березні 2017-го. А вже на початку наступного року виставу з успіхом показали в місті Брага у Португалії. У вересні 2018-го на Фестивалі театрів «Молоко» в Одесі «Баба Пріся» посіла перше місце, а виконавиця головної ролі народна артистка України Олена Галл-Савальська отримала номінацію «Краща актриса».

Про Чернівці і Ленінград

Хоч у якій би виставі вона з’явилась — глядач супроводжує її оплесками. Таких харизматичних актрис можна рахувати на пальцях руки, але доля могла б повернутися зовсім інакше, адже актриса у свій час навіть і не мріяла про таку роботу і карколомну кар’єру української актриси.
 
1977-й рік. Юна Олена закінчила музичне училище культури і прийшла працювати в Херсонський театр концертмейстером. Тут на сцену виходила її мама (Царство їй Небесне) — заслужена артистка України Валентина Галл-Савальська. 
 
У приватних розмовах Олена Ігорівна часто повторювала і наголошувала на тому, що мама не рекомендувала їй бути актрисою, бо це непроста доля. І дівчина послухалась — пішла в музичне училище. Та інколи не ти обираєш долю, а доля тебе. Після закінчення училища Олена вірно служила театру протягом дванадцяти років, але не грала на сцені. 
 
Аж поки один маленький випадок зробив багато... Театр поїхав на гастролі, захворіла одна з актрис. На той час головний режисер театру Володимир Бегма, заслужений діяч мистецтв України, попросив Олену замінити артистку. Дівчина вправно впоралася із завданням. І вже згодом була призначена на роль у виставі «Алі-Баба».
 
Цим режисер підписав їй путівку у велике бурхливе театрально-акторське життя. І вже в 1999-му Олена Ігорівна отримала звання заслуженої артистки України, а в 2009-му — народної. 
 
Минулої осені театр їздив на гастролі на Буковину — там артистка провела своє дитинство.
 
«Це місто, Чернівці, мені часто снилось, і я завжди хотіла туди поїхати, тому що, по-перше, там пройшло моє дитинство. Мама працювала в театрі, вікна якого виходили на мій клас, і я з вікна бачила, як мама репетирує. До 14 років я жила там, закінчила вісім класів, а тоді вступила в музичне училище, здала там першу зимову сесію, а тоді ми вже переїхали в Херсон. Мені це місто завжди здавалось таким великим, а коли я сюди повернулась, то побачила, що не настільки воно і велике... Таке життя, в дитинстві все нам здається трішки більшим, ніж є насправді», — розповіла артистка. 
 
На 14-му фестивалі комедії «Золоті оплески Буковини», що проходив у Чернівцях з 19 по 30 жовтня, Херсонський академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша презентував «Зірку кохання». Цю виставу вирішили повезти неспроста, адже у ній виконує головну роль народна артистка України Олена Галл-Савальська, яка, хоч і народилась у Ленінграді, ще маленькою переїхала з батьками до Чернівців, де прожила до 14 років. 
 
Незважаючи на хвилювання і ностальгію, яка переповнювала всю команду, херсонський театр отримав на фестивалі потрійну нагороду. За найкращий режисерський задум та втілення нагородили постановника вистави Сергія Павлюка. Балетмейстер Юрій Бусс був відзначений за краще пластичне рішення. Артистку, головну героїню вистави Олену Галл-Савальську Чернівецький театр нагородив почесним дипломом — «Гордість української театральної сцени». 
 
«У моєму дитячому сприйнятті саме таким повинен бути театр. Адже це перший театр, у який я потрапила. Він мав свої правила і дисципліну. За 45 хвилин до вистави мама забороняла заходити в гримерку. Коли я прийшла на «Титарівну» і сиділа в ложі дуже близько біля сцени, а там, за сюжетом, було, ніби маму вбивають, то я повірила і почала кричати: «Не вбивайте мою маму!». Після цього в театрі видали наказ та рік не пускали туди дітей. Ледь не зірвала виставу. Так повірила у дійство», — поділилась дитячими спогадами артистка.
 
«Фантастичні відчуття, я ніколи не думала, що буду на пенсії і зіграю саме на цій сцені. Я взагалі ніколи не думала, що піду на пенсію (сміється)», — прокоментувала свій виступ у Чернівцях артистка.
 
До речі, актриса має неймовірне почуття гумору. Завжди жартує з колегами по цеху та всіма, з ким спілкується. Коли оформлювала документи для виходу на пенсію, говорила, що дівчата в пенсійному за неї ледь не побилися, адже вона має тільки один запис у трудовій — Херсонський театр.
 
«Баба Пріся, або На початку і наприкінці часів».

Три кінодебюти

У кіно актриса прийшла не так давно. Така, певно, її доля — відносно пізно стартувати, але спалахувати яскравими роботами. Дебютувала у короткометражному німому фільмі «Пересохла земля» режисера Тараса Томенка за мотивами твору Маркеса «Стариган із крилами» в 2004-му.
 
Потім — пауза розміром майже п’ятнадцять років... І знову — творчий кінодебют. Щоправда, у художньому фільмі «Віддана» за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», прем’єра якого відбулася восени 2019-го, актриса зіграла лише в епізоді продавчиню линів.
 
Третій її кінодебют —  серіальний.  «Спіймати Кайдаша» українці дивляться нині, навесні 2020-го. Особливо тепло серіал сприймали херсонські глядачі, адже окрім Олени Ігорівни — головихи у кадрах, там знялися колеги по театру різних років: Віктор Жданов, Андрій Май, народний артист України Василь Чорношкур та Сергій Кияшко. Тож серіал, який подивилися більше 10-ти мільйонів українців, може сміливо завдячувати херсонській театральній школі, яка сумлінно працює зірковою кузнею.
 
Нагадаємо, у 2018 poцi нa великій cцeнi Xepcoнcькoгo aкaдeмiчнoгo музичнo-дpaмaтичнoгo тeaтpу iмені Микoли Kулiшa з’явилacь cучacнa iнтepпpeтaцiя «Kaйдaшeвoї ciм’ї» — виcтaвa «Kaйдaш & Sons» гoлoвнoгo peжиcepa тeaтpу Cepгiя Пaвлюкa зa п’єcoю Нaтaлi Блoк. Постановка тeж вiддзepкaлює cьoгoдeння, xoчa мicцe дiї пepeнeceнo з ceлa Ceмигopи у Зaлiзний пopт.
 
«Iдeї лiтaють у пoвiтpi, тoму їx пoтpiбнo cвoєчacнo втiлювaти», — коментує ситуацію директор і художній керівник Олександр Книга. І з ним важко не погодитись.