Молодша сестра Кім Чен Ина може стати новим лідером Північної Кореї

24.04.2020
Молодша сестра Кім Чен Ина може стати новим лідером Північної Кореї

Вирогідні наступники-родичі північнокорейського лідера постійно балансують на осі «пан або пропав».

У світових ЗМІ все частіше інформують про значне погіршення здоров’я диктатора комуністичної Північної Кореї Кім Чен Ина.
 
 
Закритість КНДР не дозволяє в цьому упевнитися, однак чутки про «останні дні» Кім Чен Ина не обійшлися навіть без уваги президента США.
 
 
Чимало джерел припускають: слід очікувати зміни влади у Пхеньяні. Хоча навряд чи її випустить з рук комуністична диктаторська династія Кімів.
 
Наразі представники влади КНДР всіляко заперечують повідомлення, нібито їхній лідер перебуває у важкому стані після операції на серці.
 
До того ж, кордони однієї з найбільш закритих країн у світі з січня повністю закрили через пандемію Covid-19. Це ще більше ускладнило і так непростий процес отримання і верифікації звідти будь-якої інформації.
 
15 квітня Кім Чен Ин не з’явився на святкуванні дня народження свого діда, засновника КНДР Кім Ір Сена, — одному з головних свят країни. Такого досі ніколи не траплялося, і багатьом здалося малоймовірним, щоб керівник КНДР міг пропустити церемонію знічев’я.
 
Про Ина востаннє повідомляли в офіційних новинах КНДР 12 квітня. У замітці йшлося, що він проінспектував групу ударної авіації, але при цьому дату події не вказали. На фотографіях північнокорейський лідер виглядав розслабленим і спокійним, як і завжди.
 
З державних ЗМІ також відомо, що за день до цього він головував на політичних зборах. Однак відтоді його на публіці не бачили.
 
Минулого тижня навіть випробування ракетної боєголовки у КНДР пройшло без присутності лідера, хоча зазвичай він таку подію не пропускав.
 
Кім Йо-Чон — молодша сестра
лідера Північної Кореї.
 
Перші чутки про хворобу Кім Чен Ина з’явилися у вівторок, 21 квітня, на новиннєвому сайті перебіжників із КНДР. Анонімне джерело розповіло Daily NK, що з минулого серпня північнокорейський лідер страждає на серцево-судинні захворювання, і нібито його стан погіршився після декількох відвідин гори Пектусан.
 
Повідомлення, базоване на одному анонімному джерелі, почали поширювати міжнародні видання. З’явилися новини, що розвідслужби Південної Кореї і США перевіряють цю інформацію.
 
Американські видання вийшли із заголовками, нібито лідер КНДР перебуває у тяжкому стані після операції на серці. Уряд Південної Кореї відкинув ці повідомлення, так само засумнівалися і джерела агенції «Рейтер» у китайській розвідці. Однак інформацію про операцію на серці ніхто досі ні заперечує.
 
Це не перше зникнення Кіма. У 2014 році він випав із публічного життя на 40 днів, спровокувавши безліч чуток. Стверджували навіть, що його повалили в результаті перевороту. Кім повернувся, проте спирався на тростину. Державні ЗМІ визнали, що верховний лідер має «некомфортний фізичний стан», але залишили без відповіді чутки про подагру.
 
Порядок успадкування влади за умови смерті північнокорейського лідера неочевидний, але вона, безперечно, має залишитися у правлячій комуністичній династії.
 
Самого Кім Чен Ина батько роками готував до ролі лідера держави, щоб забезпечити владу Кімів. Наразі найочевиднішим кандидатом видається сестра лідера Кім Йо Чжон.
 
У її жилах тече кров династії Пекту, як нарікають Кімів на честь священної гори Пектусан. Йо Чжон бере активну участь у суспільному житті: у березні виступила з  першою самостійною публічною заявою, а раніше часто з’являлася поруч із братом на важливих заходах.
 
Однак усі чекають офіційної реакції Пхеньяна на чутки про хворобу лідера. Не одужає — влада перейде до сестри. Одужає — то може й розстріляти її через зазіхання на владу, як Кім Чен Инуже робив із членами своєї родини.
 
Наразі ж президент США Донадьд Трамп заявив: якщо інформація про стан здоровя Кіма відповідає дійсності, то «це дуже серйозно», зауваживши, що у них склалися чудові відносини. «Я хотів би, щоб з ним все було нормально», — додав очільник Білого дому.