ФСБ порушила нові кримінальні справи проти Джемілєва та Чубарова

14.04.2020
ФСБ порушила нові кримінальні справи проти Джемілєва та Чубарова

Щойно лідер кримськотатарського народу анонсував на початок травня мирний «Марш гідності» до окупованного Криму, співробітники російської ФСБ почали переслідувати Джемілєва відразу за трьома статтями.
 
 
Активіста звинувачують у незаконному перетині державного кордону Росії, у незаконному придбанні та недбалому зберіганні вогнепальної зброї, а також у приховуванні боєприпасів.
 
 
«Мирний марш довелося відкласти на невизначений термін через пандемію коронавірусу, але спецслужби Росії все одно вчепилися у мене мертвою хваткою, — каже Мустафу-ага. — Ще у січні 2016 року винесли постанову про заочний арешт, а тепер висувають нові звинувачення проти мене та Рефата Чубарова. Зі стовідсотковою впевненістю можу стверджувати, що це погроза від влади Росії: мовляв, якщо перейдете кордон із Кримом, вам висунуть звинувачення і посадять на відповідні терміни».
 
Мирну акцію «Марш на Крим» анонсували ще на початку лютого, щоб залучити депутатів та громадських діячів з усього світу до проблеми порушення прав людини у Криму. Активісти «Меджлісу» та кримські татари вимагають прибрати всі кордони й забезпечити територіальну цілісність єдиної Української держави.
 
Учасники акції планують прийти на адміністративний кордон із Кримом у Херсонській області без зброї, щоб міжнародні спостерігачі побачили, як працює окупаційна система. Про мирну народну ходу вже попереджені співробітники ООН, Євросоюзу й ПАРЄ, які повинні виступити в ролі міжнародних спостерігачів.
 
За словами Мустафи Джемілєва, невідомо, якими будуть дії окупантів надалі, адже ми маємо справу з неадекватною державою. Російські силовики продовжують посилювати репресії, адже терористичний тоталітарний окупаційний режим може триматися лише на страху. 
 
Адвокат Мустафи Джемілєва, правозахисник Микола Полозов, заявив, що звертатиметься до міжнародних інстанцій з оскарженням дій російських окупантів у Криму.