У Тернополі лікарі виходили дівчинку, яка народилася вагою всього 610 грамів

10.04.2020
У Тернополі лікарі виходили дівчинку, яка народилася вагою всього 610 грамів

Маленька Софійка незадовго після народження. (Фото з архіву Тернопільського обласного клінічного перинатального центру.)

Дитинка народилася під саме Різдво, але радість від її появи на світ змішалася для батьків (молодого тернопільського подружжя, у якого це первісток) із великою тривогою і страхом.
 
Адже донечка народилася шестимісячною, вагою всього 610 грамів.
 
Як розповіла журналістам місцевого телеканала ТВ-4 завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» Неля Скубенко, шансів майже не було, але в цьому закладі завжди борються за життя кожного немовляти попри все.
 
Майже три місяці медики виходжували дитинку, а батьки проводили біля неї кожну дозволену хвилину, молячись, розмовляючи і навіть читаючи казки. Диво таки сталося, і сьогодні Софійка (так назвали дівчинку) нарешті вже вдома.
 
З лікарні її виписали з вагою 1 кілограм 650 грамів, і зараз вона має таку ж можливість нормально зростати і розвиватися, як і дітки, народжені в належний строк. Щоправда, попереду ще курс реабілітації, який, за словами фахівців, може тривати і рік, і два. Тож із допомогою лікарів батькам потрібно буде наполегливо працювати над розвитком донечки, адже їй довелося пройти через неабиякі випробування.
 
Зрештою, Софійка — не виняток. Щороку пацієнтами відділення інтенсивної терапії Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» стають близько двох із половиною сотень малюків, і серед них майже 80 відсотків — недоношені на різних строках. Найменшими за вагою дітками, яких тут вдалося виходити впродовж останніх років, були дві дівчинки, які при народженні важили по 510 грамів.