У розпал боротьби з коронавірусом влада Харкова виділила на реконструкцію зоопарку понад 800 мільйонів

07.04.2020
У розпал боротьби з коронавірусом влада Харкова виділила на реконструкцію зоопарку понад 800 мільйонів

Передвиборча фішка харківського голови.

Навіть у розпал боротьби з коронавірусом Харківська міськрада продовжує вкладати рекордні кошти у реконструкцію, що триває понад три роки.
 
 
Вже цього місяця пройдуть торги на нове будівництво у звіринці так званої «Зимової левади» для утримання домашніх і диких тварин контактного зоопарку, а також амфітеатру, спроможного вмістити одночасно півтисячі глядачів. Вартість об’єктів — відповідно 40 і 12,7 мільйона гривень.
 
 
Загалом у березні, незважаючи на брак медичних засобів для боротьби з епідемією, на місцевий зоопарк, завдяки щедрості депутатів, пролився, без перебільшення, золотий дощ.
 
У перших числах місяця вони виділили 30 мільйонів на будівництво спеціального зерносховища і 6 мільйонів на реконструкцію туалету. А 16 березня, коли вже було відомо про карантин, оголосили тендер на зведення павільйону для пінгвінів загальною вартістю майже 91 мільйон гривень.
 
Згідно з тендерною документацією, розміщеною на сайті державних закупівель ProZorro, милих північних тваринок побалують розкішним будиночком із власним басейном, піщаним пляжем, скелями для гнізд і садом із рідкісними деревами.
 
Буде тут також підсобне приміщення для персоналу, де встановлять санвузли по десять комплектів напівфарфорових і фарфорових унітазів та умивальників і ще стільки ж комплектів чавунних піддонів. 
 
Прилаштували у березні до нових апартаментів депутати і місцеву анаконду. Вона житиме у тераріумі, розташованому у кафе на 100 посадкових місць. Орієнтовна вартість новобудови — 29,2 мільйона гривень. Ще майже мільйон витратять на проєктні роботи.
 
Але на цьому парад нечуваної щедрості не завершився, оскільки 25 березня мерія оголосила тендер на реконструкцію пішохідного містка та відкритих водних об’єктів із приміщеннями водопідготовки у зоні «Південна Америка». Вартість проєкту — 30 мільйонів гривень. 
 
Як влучно підмітили активісти Харківського антикорупційного центру, на ці кошти можна було б придбати 25 приладів ШВЛ, яких вкрай бракує у харківських лікарнях.
 
А сума у 800 мільйонів гривень, що була спрямована на зоопарк у першому кварталі, за даними ХАЦ, у десять разів перевищує кошторис ремонту харківських лікарень, проведеного за останніх чотири роки. Загалом на зоопарк у Харкові витратили вже понад 2 мільярди гривень, хоча точну суму не береться назвати ніхто.
 
«Ми понад три роки намагаємось отримати кошториси, але безрезультатно, — каже співзасновник ХАЦ Євген Лисичкін. — І навіть народні депутати запити відправляли, але ми отримуємо відписки і не отримуємо реальну вартість і ціни на матеріали». 
 
Водночас пильна увага до зоопарку у цей драматичний час лише на перший погляд здається, м’яко кажучи, дивною. Активісти антикорупційного центру припускають, що мер Геннадій Кернес хоче завершити багаторічну реконструкцію звіринця до майбутніх виборів.
 
«Вони планують упоратися до осені, — припускає керівник ХАЦ Дмитро Булах. — Кернес обиратиметься на якихось досягненнях. А зоопарк — це вітринний проєкт мера. І, напевно, саме з виборами пов’язаний той факт, що його хочуть добудувати якнайшвидше».