Відомий художник Олександр Мельник представив персональну виставку у ліцеї університету ім. Т. Шевченка

18.03.2020
Відомий художник Олександр Мельник представив персональну виставку у ліцеї університету ім. Т. Шевченка

Виставка «Моя історія» Олександра Мельника. (Фото надані організаторами.)

До 25-річчя Картинної галереї Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету ім. Т. Шевченка відкрилася виставка робіт відомого художника Олександра Мельника «Моя історія».
 
 
Митець із когорти тих, хто живе по совісті і завжди говорить правду. Якою б вона не була. Він роботами й діями закликав і закликає жити, як велить сумління.
 
 
Олександр Мельник, зокрема, був у гущі подій Євромайдану, разом зі своєю картиною «Бачу справи твої, людино!» стояв перед «беркутівцями».
 
Митець і нині закликає владу не кривити душею. Сьогодні він прийшов до ліцеїстів, щоб розказати, як по правді жити.
 
Сам художник зізнається, що не любить робити свої виставки. Але в Українському гуманітарному ліцеї виставки облаштовує не автор, а Ганна Григорівна Снітко — вчителька мистецтв і кураторка Картинної галереї. Саме вона майже чверть століття тому підтримала ініціативу директора ліцею Ганни Сазоненко — бути мистецькій галереї в школі!
 
«Сьогодні в Картинній галереї 240 робіт. Мистецька збірка представляє твори різних жанрів найвидатніших сучасних митців України: лауреатів премії імені Тараса Шевченка, народних художників, професорів мистецьких академій, заслужених діячів культури. Серед них твори Тетяни Яблонської, Івана Марчука, Федора Гуменюка, Василя Забашти, Марії Примаченко, Валерія Франчука, твори митців молодшої генерації та багатьох яскравих індивідуальностей, які визначають тематичні, естетичні та стилістичні орієнтири у складному світоглядно-філософському просторі українського мистецтва», — розповідає Ганна Снітко.
 
Олександр Мельник свої твори виставляє на суд ліцеїстів уже втретє. «Адже міняються покоління, приходить нова зміна — говорить художник. — Цього разу я тричі представляв свої полотна. Спершу на відкриття запросив рідню і друзів, колег, викладачів ліцеїв. В лютому була моя перша лекція для ліцеїстів, а на початку березня вирішив провести 45-хвилинний урок-екскурсію для груп. Діти — прекрасні глядачі і слухачі». 
 
Ліцеїстів цікавило все: коли художник почав малювати, що саме стало приводом, які теми переважають у творчості, чому саме такі квіти — жоржини і кому вони присвячені.
 
«Ліцеїсти таки найуважніші і найприскіпливіші глядачі, — говорить Олександр Мельник. — Насправді я намалював уперше айстру і присвятив її донечці Анастасії. Тобто, Анастасія, ангел, айстра — все на «а».
 
У картинній галереї ліцею представлені роботи майстра періоду Незалежності, історична тематика, антивоєнна і цикл квітів із серії «Жоржини». Олександр Мельник пообіцяв ліцеїстам провести майстер-клас для бажаючих стати художниками.
 
 
«Тут, у цих епічних полотнах, вся Україна з її бідами і з її перемогами, — розповідає Ганна Снітко. — Наші діти живуть із цими полотнами і вбирають їхні глибини у своє серце. Бо виставки в нашому ліцеї постійно змінюють одна одну. Це одна з великих духовних переваг, які репрезентують в Українському гуманітарному ліцеї КНУ ім. Тараса Шевченка».