Юна блогерка представила книжку про дитячі роки Марії Примаченко

17.03.2020
Юна блогерка представила книжку про дитячі роки Марії Примаченко

У Будинку письменників у Києві відбулася презентація книжки про дитячі роки художниці Марії Примаченко «Оця Марія звірів малювала».
 
 
Її авторка — київська письменниця з кримським корінням, києвознавиця Світлана Тараторіна.
 
 
У рамках цієї події був представлений і новий проєкт Кабінету молодого автора НСПУ — студія книжкового блогерства, спрямована на розвиток та підтримку сучасних українських та зарубіжних авторів, української літератури. 
 
У 30-х роках минулого століття іспанський та французький художник Пабло Пікассо назвав нашу Марію Примаченко геніальною селянкою.
 
Фантастичні й казкові звірі настільки вразили митця на Паризькій виставці, що він визнав її здібності та безмежний талант.
 
Відомо, що в дитинстві Марія перехворіла на важку хворобу — поліомієліт. Ця болячка повністю змінила її життя, а в умовах села ще й поглибила кризу відносин із рідними, близькими, односельцями.
 
Та коли ми поглянемо на звірів Примаченко, яскраві фарби на її полотнах, навіть помислити складно, що їх могла намалювати проста селянка, якій було складно ходити.
 
Художниця згадувала: «Починалося все це так. Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату...».
 
Односельці приходили дивитися на цю красу й просили і їхні хати прикрасити. Так мисткиня стала популярною у своїй рідній Болотні, що на Київщині.
 
Згодом на одному з місцевих базарів майстриня-ткаля, вишивальниця Тетяна Флору помітила роботи Марії Примаченко й запросила сільського самородка до столиці.
 
П’ять років художниця студіювала науки в Київській школі народних майстрів, згодом працювала в Експериментальних майстернях при столичному музеї українського мистецтва в Лаврі. З наступних років Марія Примаченко зі своїми роботами виходить на всеукраїнські та міжнародні мистецькі обшири.
 
Наприклад, у 1936 році роботи майстрині здобувають диплом 1-го ступеня на Всеукраїнській виставці народного мистецтва. У 1937-му на Всесвітній виставці в Парижі її картини здобули золоту медаль.
 
Своїм баченням книжки «Оця Марія звірів малювала» на презентації поділилася 12-річна блогерка соціальної мережі «Інстаграм» Анна Полегенько.
 
Вона розповіла про те, що видання — 68 сторінок захопливої історії про неймовірні пригоди маленької художниці із селища Болотня. У Марії є фарби та величезне бажання малювати, а з лісу за нею спостерігають фантастичні звірі, які знають її таємницю, про яку дівчинка ще навіть не здогадується... Це книжка про те, що мрії рятують, і про те, що недуга не може стати на заваді наполегливості. 
 
«Видання про художницю Марію Примаченко є продовженням двотомника «Це зробила вона» (з підназвою «Дівчата можуть все»), який побачив світ у 2018 році, — розповіла письменниця Світлана Тараторіна. — Унікальність проєкту полягає у тому, що над ним працювало біля двохсот авторів та авторок, ілюстраторів та ілюстраторок. У двотомнику зібрано есе та оповідання про більше ніж сотню видатних українок».
 
Ярослав КАРПЕЦЬ