В Одеському зоопарку з'явилися на світ рідкісні пташенята хижих пугачів

17.03.2020
В Одеському зоопарку з'явилися на світ рідкісні пташенята хижих пугачів

Пташенята породи Bubo bubo. (Фото з сайта culturemeter.od.ua.)

Відразу троє маленьких незвичайних пташенят з’явилися на світ у середині березня в одному з орнітологічних вольєрів Центру з розведення хижих птахів i сов при Одеському зоопарку.
 
 
Вигодовуванням та вихованням пернатих з ентузіазмом поки займаються їхні батьки.
 
 
Вести самостійний спосіб життя пташенята зможуть лише через 5 місяців після народження, тобто не раніше серпня.
 
 
Зустріти хижих пугачів у сучасній природі України вже фактично неможливо, тому штучно створені умови на території Одеського зоопарку стали єдиним шансом для птахів породи Bubo bubo дати потомство та зберегти свою присутність у нашому світі.
 
— Дитинчатам хижих пугачів породи Bubo bubo належить навчитися самостійно полювати на здобич, після чого їх випустять на території Дунайського біосферного заповідника, — розповів завідувач Центру iз розведення хижих птахів та сов Віктор Пилюга. — Як відомо, науковою спеціалізацією Одеського зоопарку є розведення та реінтродукція у природу рідкісних видів тварин півдня України, у тому числі й хижих птахів. Цьому завданню зоопарк приділяє неабияку увагу вже понад 10 років поспіль, що й стало запорукою позитивних результатів. 
 
Орнітологи зоопарку в Одесі та заповідника, що прилягає до нього, розробили власну ефективну систему моніторингу пересувань випущених на волю птахів. Наукові дослідження дозволяють робити регулярні записи та отримувати необхідні висновки з метою подальшої роботи.
 
Серйозно вивчати життєдіяльність хижих пугачів фахівці одеського зоопарку почали лише у 2019 році, коли вдалося отримати нові дані про птаха: коли вони влаштувалися на новому місці, де живуть та як добувають собі прожиток.
 
Реалізація програми з розведення та реінтродукції рідкісних видів тварин півдня України стала для Одеського зоопарку одним із пріоритетних напрямків. Крім роботи у дельті Дністра, з минулого року зоопарк розпочав співпрацю з екологічною організацією «Ревалдінг Україна» та Дунайським біосферним заповідником iз реінтродукції хижого пугача у дельті Дунаю.
 
Відзначимо, що на волі ці птахи активно регулюють чисельність гризунів, комах, земноводних та рептилій.
 
Рідкісні хижі пугачі породи Bubo bubo занесені до Червоної книги, отож випадково побачити їх у лісах України поки що неможливі. Та завжди залишається надія, що на заповідних територіях біля Чорного моря вони зможуть вільно жити й радувати людей своєю величною красою.