Карантин у Тернополі: з усіх освітніх закладів дещо пролонгували лише роботу дитсадків

13.03.2020
У регіоні наразі не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус.
 
Дві недавні підозри на нього у дітей, які приїхали з батьками з Європи, на щастя, не підтвердились.
 
Однак в обласному центрі вирішили за краще перестрахуватися: зачинено на карантин навчальні та дошкільні заклади.
 
Рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету та комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
«На даний момент в освітніх закладах Тернополя немає підвищення захворюваності на грип та ГРВІ чи інших вірусів, проте ми хвилюємося за здоров’я кожного мешканця, — зазначив міський голова Сергій Надал. — Тому, враховуючи постанову Кабінету Міністрів, яка діє на усій території України, вже від 12 березня усі освітні установи Тернопільської громади, а це школи, позашкільні навчальні заклади та заклади професійно-технічної освіти, призупиняють навчання.
 
Винятково працюватимуть упродовж наступних двох днів лише дитячі садки». Останнє рішення зумовлено тим, що багатьох батьків новина про карантин захопила зненацька і їм просто нікуди подіти дітей.
 
Тому до 14 березня у дитсадках ще продовжать працювати так звані чергові групи. Щодо вищих навчальних закладів, то всі чотири місцевих університети оголосили про перехід на дистанційне навчання.
 
Також оперативний штаб, який координує дії, аби не допустити занесення і поширення на території Тернопільської міської територіальної громади захворювань, спричинених коронавірусом, вирішив заборонити масові заходи у закритих приміщеннях та максимально їх обмежити на відкритих майданчиках. Оголосив про припинення вистав до 3 квітня Тернопільський драматичний театр.
 
А на засіданні ради церков у Тернополі йшлося про скорочення часу богослужінь, дезінфекцію храмів та перенесення на кращі часи масових прощ та хресних ходів. Богослужіння в церквах поки що не відміняють, але хресні дороги і прощі тимчасово поставили на паузу. Будуть священники піднімати тему того, як вберегтися від коронавірусу , і у своїх проповідях.
 
У «Тернопільелектротрансі» запевняють, що тричі на день дезінфікують комунальні тролейбуси та автобуси розчином неохлору, який вважається безпечним для пасажирів. 
 
Карантин у навчальних закладах та заборону на масові заходи оголошено і на території області. Депутати облради також підтримали пропозицію виділити три мільйони, аби забезпечити виконання профілактичних заходів. Кошти виділені для придбання апарата штучної вентиляції легень, засобів індивідуального захисту та медикаментозних препаратів.
 
Голова обласної ради Віктор Овчарук вніс пропозицію звернутися до керівництва держави з проханням спростити процедуру тендерних закупівель медичного обладнання, засобів захисту та препаратів, необхідних для подолання та попередження коронавірусу.
 
«Процес тендерних закупівель займає кілька тижнів. На жаль, за цей час інфікуватися може не одна людина», — зазначив він.