Євросоюз продовжив дипломатичні санкції проти РФ через агресію в Україні

06.03.2020
Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) у середу, 4 березня, погодив продовження на чергові шість місяців індивідуальних санкцій щодо Росії за «підрив територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України». Новину поширив на своїй сторінці у «Фейсбуці» представник України при ЄС Микола Точицький.
 
«Це рішення особливо цінне напередодні шостої річниці анексії Криму та демонструє єдність ЄС у його політиці невизнання дій Москви», — вважає дипломат. — Обмеження продовжать до середини вересня. Але для того щоб вони набули чинності, потрібна ще формальна згода міністрів ЄС, яку, очевидно, отримаємо наступного тижня».
 
Термін дії чинних санкцій проти Росії, запроваджених 2014 року, єроспільнота продовжує кожні шість місяців. І це означає, що в чорному списку надалі залишатимуться сепаратисти з Криму, які підривають територіальну цілісність i суверенітет України, а також російські політики та військові.
 
Загалом 175 особам заборонено в’їзд до Євросоюзу та заблоковано їхні гроші в європейських банках. Також там лишатимуться замороженими активи 44 компаній, що перебувають у «чорному списку». Коментуючи ситуацію, Микола Точицький припускає, що Брюссель запровадить нові санкції щодо Росії через відкриття залізничного сполучення з анексованим Кримом. 
 
Нині європейські посли вирішили також продовжити на рік санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича, його сина та кількох співпрацівників за розтрату державних грошей. Ніяких суперечок у цих рішеннях не було, і жодних проблем не очікується також 12 березня, коли міністри ЄС затвердять домовленості.
 
Тим часом посли Європейського союзу вирішили розморозити активи колишнього прем’єра України Миколи Азарова і ексміністра енергетики Едуарда Ставицього, повідомив кореспондент «Радіо «Свобода» в Брюсселі Ріхард Юзвяк. Це сталося внаслідок послаблення відповідних зусиль української дипломатії та органів правосуддя, що має місце після приходу до влади в Україні «слуг народу».
 
Напередодні прийняття рішень щодо санкцій проти РФ час від часу з’являються голоси з вимогою їх призупинити або хоча б пом’якшити. За це висловлюються країни, які мають розгалужені економічні стосунки з Росією. Однак досі країни ЄС одностайно продовжували дію цих обмежень.