У Харкові протестують через перейменування проспекту Григоренка на честь Жукова

28.02.2020
Незважаючи на те, що Харківський окружний адміністративний суд та Український інститут національної пам’яті поставили «у справі Жукова» крапку, депутати знову перейменували один із проспектів міста на честь одіозного маршала. Приводом для воскресіння «жукініани» стало чергове «звернення громадськості». 
 
Як повідомив начальник відділу з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий, цього разу за воєначальника замовили слово «низка ветеранських організацій міста», а також учасники громадського обговорення, що тривало з 19 листопада 2019 року по 19 січня 2020 року. «За результатами поданих пропозицій на підтримку перейменування цього проспекту висловилося 11 тисяч 193 особи, що становить 86 відсотків від загальної кількості голосів, — сказав він. — Міська комісія з питань топоніміки погодила це питання на своєму засіданні, і 27 січня цього року відповідний проєкт рішення був офіційно оприлюднений і поданий на розгляд депутатів міської ради». Останні проголосували за зміну переважною кількістю голосів. 
 
На знак протесту харківські патріоти вже провели пікет біля дверей мерії. Вони вважають, що громадські обговорення не можуть суперечити законам України, тому у даному випадку акція чиновників не є правочинною.
 
Цю подію також прокоментував лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький. «52 «ватники» під керівництвом Кернеса сьогодні знову вирішили назвати проспект Григоренка іменем Жукова, — написав він у своєму телеграм-каналі. — Не зрозуміло, чим харківським депутатам не подобається Петро Григоренко. Він теж, до речі, радянський воєначальник. Але їм у якості символу потрібен саме Жуков, який ненавидів Україну і все українське. Вони знову плювали на закон, продемонструвавши, що «вата» в Україні таки може підняти голови».
 

Як повідомляла «УМ», 26 лютого Харківська міськрада знову проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова.