Бальзам для кацапiв: «Слуга народу» та ОПЗЖ запустили антиукраїномовний каток

28.02.2020
Бальзам для кацапiв: «Слуга народу» та ОПЗЖ запустили антиукраїномовний каток

Напевне, Україну таки колись зачислять до країн, де мешкає чимало дивних людей, для котрих телевізійне задзеркалля важливіше за реальність, інакше вони не притягнули б його в сьогодення в образі чинної влади і наша держава не стояла б перед новим викликом втрати ідентичності. 
 
Ідеться про все ту ж проблему згортання в Україні рідної мови як державної руками чинної влади. 
 
Як уже повідомляла «УМ», у грудні нардеп Максим Бужанський повідомив, що вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Народний депутат, колега по фракції Бужанського — Олександр Ткаченко тоді прокоментував, що народні депутати ще не бачили тексту цього законопроєкту, але «цензури на подання проєктів немає».
 
У січні 2020 року Олександр Ткаченко розповідав, як змусив колегу по фракції Максима Бужанського відмовитись від поданого законопроєкту про скасування мовного закону.
 
І вже в лютому нинішній глава Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, член президентської фракції «Слуга народу» Олександр Ткаченко заявив, що прийняття мовного закону створило багато ризиків для суспільства в цілому і для нових депутатів, зокрема.
 
Антиукраїнський маховик запущено. Днями все той же депутат від фракції «Слуга народу» Максим Бужанський i депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Олег Волошин внесли до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає використання народними депутатами російської та інших мов національних меншин України в парламенті.
 
Законопроєкт «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо мови роботи)» №3084 пропонує, щоб нардепи та посадовці Верховної Ради, на яких не поширюється дія Закону «Про державу службу», у своїй роботі могли використовувати російську та інші мови нацменшин. Зокрема, на пленарних засіданнях Верховної Ради, парламентських слуханнях, у роботі органів парламенту.
 
«У такому разі, за потреби, апарат Верховної Ради України забезпечує переклад iз мов національних меншин України на державну мову і навпаки», — йдеться у документі.
 
Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.
 
Згідно з цим документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної дер­жавної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.
 
То що це за нові законопроєкти, за які, ймовірно, голосуватимуть iз вигляду пристойні люди. Хоча... От сидить собі людина й чує шум у голові. Запитує: «Хто це?» — Це я, черв’як-мозкоїд! — А що там робиш? — Голодую!».