Стали відомі лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка

28.02.2020
Стали відомі лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка

Комітет iз Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2020 року, повідомляє Суспільне.UA. Переможців назвали в п’яти номінаціях.
 
Зокрема:
 
— у номінації «Література» визначено двох переможців — це Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами» й Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але...»;
— у номінації «Публіцистика, журналістика» — воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси»;
— у номінації «Музичне мистецтво» — етно-хаос гурт «ДахаБраха» (Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом «Шлях» (2016);
— у  номінації «Візуальні мистецтва» — мистецький проєкт «Карусель» Олександра Глядєлова;
— у номінації «Театральне мистецтво» — опера-реквієм «Йов» (Iyov) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка.
 
Цього року не вручатимуть премію в номінації «Кіномистецтво», оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти — фільм «Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва та документальний фільм «Будинок «Слово» Тараса Томенка — не відповідають за масштабом суті премії.
 
«Ми намагаємося зробити премію такою, яка б визначала перспективні тренди. Всі цьогорічні лауреати — енергетичні та сучасні, новаторські, відповідають баченню Тараса Шевченка як брендоутворюючого фактора», – сказав голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров.
 
Переможців премії, згідно з відповідними Положеннями про нагороду, визначили шляхом таємного голосування. За результатами конкурсу найближчим часом Комітет підготує і внесе на розгляд президенту України подання про присудження Національної премії. 
Інф. «УМ»