Зірка бельканто: учень Лучано Паваротті Вітторіо Гріголо проведе майстер-клас у Києві

26.02.2020
Зірка бельканто: учень Лучано Паваротті Вітторіо Гріголо проведе майстер-клас у Києві

Вітторіо Гріголо. (Фото з сайта corriere.it.)

Уперше 28 лютого відвідає Україну видатний італійський тенор Вітторіо Гріголо, який належить до найяскравіших світових зірок бельканто.
 
Приголомшлива кар’єра співака розпочалася ще в дитинстві — як соліста у знаменитому хорі Сикстинської капели у Ватикані.
 
13-річним хлопчиком Вітторіо виступив в оперному театрі Риму на одній сцені з Лучано Паваротті. Відтоді знаменитий Маестро став наставником юного музиканта, допомагаючи у професійному зростанні та вдосконаленні вокальної техніки. За подібність тембру Вітторіо навіть називали Павароттіно.
 
У 23 роки він дебютував у славетному театрі Ла Скала, ставши наймолодшим тенором-дебютантом на цій сцені. Тоді за диригентським пультом стояв сам Ріккардо Муті. Того ж року співак виступив у Королівському лондонському театрі «Ковент Гарден» у партії Кавалера де Гріє в опері Жуля Массне «Манон».
 
Міжнародна музична спільнота одразу помітила яскравий вокальний і драматичний талант молодого співака. В подальшому Вітторіо Гріголо співпрацював з такими видатними диригентами, як Зубін Мета, Лорін Маазель, Антоніо Паппано, Густав Дюдамель.
 
Його партнерами по оперній сцені були всесвітньо відомі співаки: Пласідо Домінго, Кірі Те Канава, Анна Нетребко, Анджела Георгіу, а також зірки поп- і рок-музики: Стінг, Бруно Марс, Брюс Спрінгстін та інші. У репертуарі Вітторіо Гріголо — близько 60 оперних тенорових партій, записано вісім альбомів, кілька з яких стали золотими і платиновими.
 
Виступи співака незмінно викликають захоплення у глядачів. Критики відзначають його дивовижний тембр, енергетику, темперамент, видатну артистичність. Нині його можна почути в найкращих театрах світу, серед яких, окрім згаданих, Гранд Опера (Париж), Метрополітен опера (Нью-Йорк), Віденська опера, Національна опера Токіо, Берлінська опера, Цюріхський оперний театр, Оперний театр Валенсії.
 
Лауреат багатьох престижних премій і нагород, Вітторіо Гріголо в 2008 році номінувався на премію Греммі за альбом West Side Story, а в 2011-му, за версією журналу L’Operа, визнаний найкращим тенором року. 2017-го він був спеціальним гостем на святкуванні 50-ліття Метрополітен опера в Нью-Йорку, в 2019 році — спеціальним гостем і членом журі популярного італійського конкурсу AMICI (аналог шоу «Голос Країни»).
 
Співак відомий як посол італійської культури. У 2015 році він отримав премію імені Енріко Карузо «За внесок у поширення італійської культури в світі». 
 
Знана також активна благодійна діяльність Вітторіо Гріголо, яка полягає, насамперед, у допомозі та підтримці молодих талантів з усіх континентів, у тому числі — організація і проведення майстер-класів. Саме з цим пов’язаний його нинішній візит в Україну.
 
Співак обрав провідний вищий музичний навчальний заклад держави — Національну музичну академію України імені Петра Чайковського, аби передати студентам-вокалістам тонкощі оперного бельканто. Ексклюзивний майстер-клас Вітторіо Гріголо відбудеться 28 лютого у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака о 13 годині. Дивовижа: вхід для слухацької аудиторії вільний.
 
 
Леся ОЛІЙНИК,  Ольга ГОЛИНСЬКА, музикознавиці