Слово юного критика: Сергій Жадан запрошує школярів рецензувати книги

19.02.2020
Благодійний фонд Сергія Жадана та проєкт підтримки дитячого читання BaraBooka вже вдруге оголосили конкурс відгуків на книги українських авторів. Минулого року до цього долучилися школярі з Луганської та Донецької областей, а тепер до них приєднаються й юні літературні критики Харківщини. Організатори пропонують надсилати на розгляд як друковані тексти, так і відгуки, записані на відео.
 
Змагатимуться конкурсанти у двох вікових групах: 10-13 та 14-17 років. Для рецензії вони можуть обрати будь-яку книгу українською мовою, але журі все ж віддаватимуть перевагу творам сучасних українських авторів. Акцент саме на книжкові новинки вітають і самі юні критики.
 
«Коли я ще не могла сама зорієнтуватися, що читати, то просто читала за шкільною програмою, — каже фіналістка минулорічного конкурсу Олеся Вітченко зі Старобільська. — Але мені завжди хотілося читати книги авторів із мого рідного міста. Було цікаво, про що пишуть та як думають люди, які ходили тими ж вулицями, що і я, росли в тих самих умовах. Так я відкрила для себе Сергія Жадана, з яким ми в різний час училися в одній школі».
 
Результати конкурсу будуть оголошені наприкінці квітня. На 12 переможців чекає поїздка до Києва, де вони візьмуть участь у роботі «Книжкового арсеналу». Там діти познайомляться з членами журі конкурсу — відомими літераторами й критиками, які проведуть для них спеціальні майстер-класи. Ті, хто посяде перші місця, отримають планшети, а володарі другої і третьої премій — фотокамери миттєвого друку. Ще 60 фіналістів поповнять свої персональні бібліотеки книжними новинками, які для них приготують видавництва-партнери «Фабула» й «Ранок». Організує поїздку переможців з їх учителями або батьками до столиці БФ Сергія Жадана за підтримки фонду Ukraine charity.
 
Упорядники конкурсу прийматимуть роботи до 1 квітня. На їхню думку, така форма співпраці піде на користь як дітям, так і дорослим. Школярі вчитимуться критично осмислювати прочитане, а літератори зможуть зрозуміти, що саме юне покоління шукає у книжкових новинках і на які знання сьогодні існує попит. Водночас для обох сторін важливим стане набутий досвід користування сучасними методами передачі інформації.
 
«Відеоблоги — важлива частина сьогоднішніх комунікацій, і нам хочеться допомогти дітям навчитися висловлювати свою думку різними способами, а вчителів — використовувати на уроках те, чим діти залюбки користуються у позашкільному житті, — говорить голова й співзасновниця БФ Сергія Жадана Ірина Куніцина. — Сьогоднішні діти змалечку знімають і монтують за допомогою телефонів, тому і відеоблог може бути крутим інструментом для вивчення літератури чи будь-чого іншого, робити навчання ближчим і веселішим».