Директорку української Міжнародної французької школи Тіфен Анрі нагородили Орденом Академічних пальм

18.02.2020
Директорку української Міжнародної французької школи Тіфен Анрі нагородили Орденом Академічних пальм

Посол вручає орден.

Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен не приховував свого приємного зачарування й здивування, що в Україні є справжній острівець Франції, де збережено дух, культуру й традиції країни. Посол приїхав заздалегідь: оглянув школу, познайомився з учнями й колективом школи.
 
 
До слова, Орден Академічних пальм — почесна нагорода Франції за заслуги в освіті та науці.
 
 
Вручається за рішенням міністерства освіти Франції викладачам та членам викладацького співтовариства.
 
Крім педагогів, даної нагороди можуть удостоюватися особи за заслуги в одному з видів діяльності, пов’язаної з національною освітою, або видатні особистості, які зробили винятковий внесок у збагачення культурної спадщини. Іноземні громадяни також можуть нагороджуватися Орденом Академічних пальм.
 
Юрій Кононенко, директор департаменту загальної та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, привітав мадам Тіфен iз високою нагородою Франції й наголосив, що вона заслуговує й на нагороду України.
 
«Я хочу, щоб ви побачили, з чого починалася кар’єра Тіфен Анрі, — звернулася до присутніх Таміла Тищенко, заступник директора Міжнародної французької школи й почала гортати фото на моніторі. — Мадам приїхала до України 1993 року. З першого дня мала велике бажання творити і прагнення віддавати, нести свою культуру, мову».
 
На той час французів у Києві було зовсім мало. Посольство Франції в Україні відкрилося лише через рік. Отож у власній квартирі на вулиці Саксаганського спочатку з двома, а згодом iз трьома учнями починався вчительський шлях Тіфен Анрі. А вже у віці 25 років мадам Тіфен стала директоркою школи, де було 18 учнів-іноземців.
 
Увесь життєвий шлях важко передати коротко. Крок за кроком мадам Тіфен створювала школу, додавала й ремонтувала приміщення. І ось результат: сьогодні у Міжнародній французькій школі, що в Пущі-Водиці, навчається 250 дітей. Тіфен Анрі приїхала в Україну на один рік, а залишилася вже на двадцять сім. 
 
«Насамперед я вдячна своїм батькам, — говорить мадам Тіфен. — Моїй мамі 89 років. Більшу частину свого життя вона присвятила педагогіці». Мама Тіфен Анрі отримала свій Орден Академічних пальм 11 липня 1985 року у віці 55 років. Тепер у родині два ордени.