Харків посідає лише 11-те місце за рівнем прибутків населення - рейтинг

07.02.2020
Наприкінці минулого року щомісячна середня зарплата в Україні склала 500 доларів. Але індустріальний Харків знову не ввійшов до десятки найбагатших міст країни.
 
Сьогодні цей показник тут становить близько 10 тисяч 410 гривень (415 доларів), у той час коли в Києві працівники отримують майже вдвічі більше.
 
Та навіть такі невеликі обласні центри, як Вінниця та Миколаїв, помітно вийшли вперед за рівнем офіційних зарплат. 
 
Одинадцята позиція між Луганською областю та Львовом не надто втішна для міста-мільйонника, в якому по-білому заробляють ледь більше, ніж у Чернігові, де Держстат зафіксував найнижчу середню зарплатню по Україні (8 тисяч 854 гривнi). 
 
За рік реальний прибуток харків’ян зріс лише на 1 тис. 350 гривень, що з урахуванням інфляції менше, ніж 10 відсотків.
 
За словами експертів, розрив між харківським та середнім показником по країні зріс через зниження об’ємів промислового виробництва, адже після трирічного повільного підйому галузь «просіла» в Україні майже на два відсотки, а в Харкові — на чотири.
 
Погіршує показник і велика недоїмка iз зарплати на великих підприємствах, що не поспішають розраховуватися з боргами в повному обсязі.
 
Втім є невеликий перелік професій, де люди отримують досить високі зарплати. Скажімо, кваліфікованим топ-менеджерам роботодавці готові платити в середньому по 23 тисячі гривень, ріелторам по 17 тисяч, а керівникам середньої ланки — по 14 тисяч.  
 
Але є й суто харківська проблема, яку не спишеш на об’єктивні причини. Як повідомив виданню KHARKIV Today голова Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак, керівники місцевих компаній постійно скаржаться на відчутний «корупційний податок».
 
«Бізнес несе великі корупційні витрати, — каже експерт. — У Харківському регіоні реєстрація прав на землю та нерухомість включає і корупційну складову. Дуже дорого коштує підключення до мереж — електрика, водовідведення, опалення. Усі ці нелегальні витрати вилучають кошти з «білого» обігу, вони йдуть у тінь, і, відповідно, це впливає на середню заробітну плату».