Генії двох країн: у Харкові презентували річний календар, присвячений видатним польським ученим

04.02.2020
Генії двох країн: у Харкові презентували річний календар, присвячений видатним польським ученим

Презентація календаря у Харкові. (Фото з сайта kh.depo.ua.)

За підтримки Генерального консульства Республіки Польща вийшов друком календар, який містить дванадцять розповідей про видатних науковців польського походження.
 
Усі вони в різний час жили та працювали у Харкові, залишивши помітний слід у розвитку світової науки. 
 
Видання упорядковане так, що кожна сторінка представляє вченого, день народження якого збiгається з тим чи іншим місяцем 2020 року.
 
«Відкрив календар Ігнатій Данилович — правник, фактично родоначальник харківської юридичної школи, — розповіла керівник проєкту, професор, доктор історичних наук Любов Жванко. — Він прибув до Харкова 1825 року. Саме в його будинку зупинявся Адам Міцкевич, коли приїздив сюди. Далі — Ян Криницький. Це зоолог і мінералог, який створив школи зоології в Харківському імператорському університеті».
 
Серед інших імен, з якими знайомить календар, — Іван Красуський, який спочатку закінчив, а потім став ректором Харківського технологічного інституту. Він вважався одним із найвидатніших знавців сільськогосподарських технологій свого часу.
 
Є у списку також професор математики Антоній Пшеборський, фундатор ветеринарної школи Наполеон Галицький, філолог Альфонс Валицький, керіваник кафедри  ботаніки в університеті Лев Ценковський, який першим створив справжню наукову ботанічну лабораторію з широким застосуванням мікроскопії.
 
«Треба розповідати, що наприкінці ХІХ століття, після закриття Варшавського та Вільнюського університетів, у Харкові майже кожен третій студент мав польське коріння, — повідомив Генконсул РП Януш Яблонський. — Крім цього, у місті, зокрема у Харківському імператорському університеті, працювала велика кількість викладачів-поляків. Я впевнений, що нам треба пам’ятати про нашу спільну спадщину. Це буде великим внеском у зміцнення дружби наших двох народів».
 
За словами Любові Жванко, ідея створити низку видань, присвячених знаменитим полякам Харкова, виникла напередодні 100-річчя незалежності Польщі, яке відзначалося у 2018 році.
 
До першого календаря увійшли прізвища видатних поляків, що принесли країні світову славу. Серед них — засновник Польської держави Юзеф Пілсудський, який навчався у 1885-1886 роках у Харківському університеті.
 
Відповідно, календар на 2019 рік розповів про досягнення польських митців, що творили у Харкові. Найвідоміший iз них — видатний фотограф і один iз перших світових кінематографістів Альфред Федецький. Він прожив у Харкові 16 років, і саме тут, в Оперному театрі, провів перший в Україні публічний кіносеанс.
 
Робота над календарями триватиме й далі. Любов Жванко припустила, що наступного року видання буде присвячене польським юристам або лікарям, котрі в різні часи працювали у Харкові. Частину тиражу вже за традицією, відправлять до різних бібліотек міста.