Українська режисерка й поетеса Ірина Цілик здобула нагороду на міжнародному кінофестивалі «Санденс»

04.02.2020
Українська режисерка й поетеса Ірина Цілик здобула нагороду на міжнародному кінофестивалі «Санденс»

Ірина Цілик.

Нещодавно молода режисерка й поетеса Ірина Цілик з України здобула нагороду на міжнародному фестивалі незалежного кіно «Санденс», що проходить щороку в штаті Юта, США, за повнометражну документальну стрічку «Земля блакитна, мов апельсин».
 
 
«Друзі, це капець, я виграла нагороду «Краща режисура», — написала Ірина на своїй сторінці в соц­мережі.
 
 
Дівчина не тямилася від радості, що таке можливо, адже фільм — про нашу війну, про, здавалося б, проблеми, які дуже далекі й байдужі американцям: сім’я українців проживає під постійними обстрілами, проте вони не вважають себе пасивними жертвами цієї агресії, а щодня фільмують те, що відбувається довкола, переосмислюючи побачене.
 
 
Ці зйомки не дають їм озлобитися, адже через об’єктив ясніше бачиш красу і крихкість нашого буття. Героями стрічки є справжні жителі Красногорівки, яка потерпає від жахіть війни.
 
«Презентацією Попелюшки на балу» назвала цю перемогу Ірини Цілик відома не лише в Україні письменниця Оксана Забужко.
 
«Сиджу й реву, так, ніби ми війну вже виграли.., — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» мисткиня. — Але битву — безумовно, і немаленьку!».
 
Нам дуже необхідний цей «вітамін радости», зазначає Забужко, особливо коли доморощені «ліквідатори» намагаються закатати все українське в асфальт, щоб залишився один всюдисущий «квартал» з його персонажами. Проте «все буде Україна», переконані пані Оксана і, судячи з фільму та його міжнародного визнання, Ірина Цілик.