Відтепер соціальну картку від військового об’єднання «Українці-Разом!» може отримати кожен

29.01.2020
Громадська спілка Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій на сході України «Українці-Разом!» у 2016 році починалась як об’єднання суто учасників АТО та волонтерів, а також різних організацій.
 
 
Активно розвиваючись, у нинішньому, 2020-му, році спілка не лише потужно виросла до загальноукраїнського рівня і наразі налічує понад 250 000 осіб, а й залучає тепер до своїх лав усіх без винятку бажаючих співвітчизників, водночас привертаючи до діяльності усе більше партнерів — представників соціально відповідального бізнесу.
 
Історичне підґрунтя громадської організації «Українці-Разом!», зрозуміло, бойове і патріотичне, її засновниками є: батальйон ім. генерала Кульчицького (Національна гвардія України); 12-й окремий мотопіхотний батальйон 26-ї артилерійської бригади (Збройні сили України); 25-й батальйон територіальної оборони «Київська Русь» (Збройні сили України); 101-ша окрема бригада охорони ГШ ЗСУ; волонтерське об’єднання «Українці-Разом!».
 
Для результативної та вчасної реалізації своїх соціальних проєктів ГО співпрацює з низкою державних та громадських установ і організацій.
 
Це Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції; Міністерство оборони України, Національна гвардія України, ДПСУ, СБУ, МВС; Міністерство соціальної політики України та інші міністерства і відомства; Київська міська державна адміністрація та інші органи місцевої влади; територіальні громади; соціально відповідальний бізнес; громадські організації та активісти; Федерація футболу України та місцеві федерації футболу.
 
«Наша організація — це об’єднання зусиль військових, волонтерів, соціально відповідального бізнесу та однодумців, які прагнуть своїми рішучими діями допомогти іншим та змінити долю України на краще», — зазначив голова правління громадського об’єднання «Українці-Разом!» Руслан Руденко. 
 
Держава, звісно, допомагає учасникам бойових дій лікуванням у санаторіях, психологічною реабілітацією, соціальним захистом та професійною адаптацією. Але у перші роки війни цей процес був хаотичний та недостатньо ефективний. Відповідальні чиновники в екстрених випадках діяли, швидше, методом телефонного права, бо в Україні XXI сторіччя — в 2014 році (!) — ніхто до середньовічних агресивних рефлексій і дій сусідів, що називаються просто — загарбницька війна, — не готувався. Однак у міру того, як у цьому напрямі напрацьовували нормативні документи й навики державні органи влади, паралельно починали діяти й громадські організації. Усе ж на поверхні була нагальніша й серйозніша проблема — гостра потреба в подібних організаціях виникла тому, що близько 30% фронтовиків не мали соціальних привілеїв через те, що вони не були внесені до державного реєстру. Це була катастрофа — люди життям ризикували, а на підтримку держави розраховувати не могли. От фронтовики й об’єднались, аби ефективно допомагати одне одному. 
 
Спілка «Українці-Разом!» створила чи не найпотужнішу в Україні мережу підтримки бійців, котрі воювали на сході, сімей загиблих та волонтерів. 
 
У статуті організації зазначено, що метою спілки є: захист прав і свобод осіб, які брали та беруть участь у бойових діях під час проведення антитерористичної операції, а також їхніх сімей, у тому числі сімей військовослужбовців, що загинули під час АТО; задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів; сприяння в реалізації прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством України; створення та використання механізмів із надання правової, оздоровчої, медичної, психологічної, моральної та матеріальної допомоги, у тому числі й для сприяння вирішенню житлових проблем членам спілки.
 
Як варіант матеріальної допомоги фронтовики запровадили програму «Соціальна картка учасника АТО». І якщо раніше її могли отримати винятково бійці, сім’ї загиблих на фронті та волонтери, то тепер — кожен бажаючий українець.
 
Уся необхідна інформація для оформлення картки є на сайті організації «Українці-Разом!», де можна заповнити анкету, або можна підійти до регіонального представника, які є в кожній області. Також у соціальній мережі «Телеграм» вже створено з метою полегшення реєстрації відповідну групу. 
 
Соціальна картка для учасників бойових дій надає право її власнику отримати безкоштовну правову, юридичну, медичну, психологічну допомогу. Також ця картка дає знижки на покупки в торговельних мережах, котрі є партнерами організації. Наразі нараховується вже близько 500 таких партнерів. 
 
Із залученням до соціальної програми усіх бажаючих українців буде невеличка різниця у відсотках знижок на товари: для учасників та причетних до війни на сході Україні товари будуть трохи дешевшими, ніж для пересічних учасників проєкту. 
 
Наразі картки допомоги отримали 212 000 спілчан, котрі мають стосунок до бойових дій. 
 
А всі бажаючі українці зможуть їх отримати вже в лютому.