Від хвилювань до революції: що віщує тепле Водохреще за народними прикметами

21.01.2020
Теплу погоду в Україну приніс антициклон з Європи. Свято освячення води більшість громадян нашої країни зустріли за плюсової температури та цілковитої відсутності снігу.
 
На півдні України аномальне тепло обернулося густими туманами, а на заході — похмурою погодою з памороззю.
 
Народний синоптик Наталія Діденко віщує, що кінець січня принесе українцям невеликі нічні заморозки від мінус 3 до мінус 5 градусів, а ось удень у більшості регіонів нашої країни пануватиме плюсова температура.
 
У Києві до кінця тижня опади також малоймовірні, а температура повітря протягом дня коливатиметься в межах від 0 до плюс 2 градусів тепла.
 
— Потужний красень антициклон Ekart розігнав із більшої частини Європи дощі та сніг, витіснивши опади на Середземномор’я, подальшу Атлантику та північ Скандинавії, Україна також потрапила до зони сухої погоди, — розповіла Наталія Діденко. — Єдине, що активно нагадуватиме нам про зиму в 2020 році, — це поривчастий холодний вітер, який зараз дме переважно з північного заходу.
Відзначимо, що починаючи ще з вересня 2019 року синоптики в Україні щомісяця реєструють температурні рекорди, а ось усі страшилки про холодну зиму виявилися безпідставними та марними. 
Несподіваний, але приємний сюрприз на півдні України принесли тварини, що мешкають на території біосферного заповідника Асканія-Нова на Херсонщині. Під Новий рік у сімействі рудих бізонів з’явилося відразу восьмеро дітей!
 
Директор заповідника Віктор Гавриленко пояснив незвичайний бебі-бум аномально теплою погодою, яка впливає як на тварин, так і на рослинний світ.
 
Наприклад, у місцевому дендропарку під Різдво розцвіли всі 14 кущів рудуватої калини, яку завезли до Херсонської області з території Північної Америки.
 
У південних містах України, Одесі та Миколаєві, люди розповідають про те, що в міських парках продовжують цвісти хризантеми та деякі сорти троянд.
 
А ось любителі прогулятися лісом на зимові свята із захопленням розповідають друзям i знайомим про те, як збирали під соснами та ялинками цілком їстівні гриби, та викладають у соцільній мережі красномовні світлини.
 
Цікаво, що, за народною прикметою, тепла погода на Водохреще віщує народні бунти та хвилювання, революції, війни й період великої нестабільності. За спогадами старожилів, востаннє аномально безсніжна та тепла зима на території нашої країни була зафіксована у далекому 1988-89 році, якраз напередодні розпаду СРСР.
 
На користь того, що 2020 рік очікується непростим, свiдчить iще й той факт, що у найближчі 12 місяців відбудеться відразу шість затемнень, два сонячнi й чотири місячнi. При цьому одне з сонячних затемнень припадає якраз на понеділок, 22 червня 2020 року, коли відбувається день літнього сонцестояння.