Шанс бути почутими: триває прийом робіт на конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського

21.01.2020
Шанс бути почутими: триває прийом робіт на конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського

Ініціатор проведення конкурсу Іван Пахота з Тетяною Гомон, хранителькою квартири-музею Бориса Лятошинського у Києві. (Фото надане організаторами.)

 До 15 лютого приймаються роботи-композиції на участь у конкурсі молодих композиторів імені Бориса Лятошинського, який стартував ще восени минулого року.
 
 
Всеукраїнський проєкт присвячено пам’яті одного з основоположників модернізму в українській класичній музиці, його 125-літтю з дня народження.
 
 
Загалом конкурс є новою частиною масштабного міжнародного фестивалю Kharkiv Music Fest, який відбуватиметься уже втретє, цього разу з 28 березня по 12 квітня.
 
 
«З найвидатніших українських композиторів його можна без перебільшення назвати титаном вітчизняної музичної спадщини, — коментує куратор конкурсу Іван Пахота. — За часи радянського минулого України ім’я і значення Лятошинського було змаргіналізовано і фактично принижено. Нашим завданням є популяризація творчості Майстра: українські молоді митці мають знати про цього композитора значно більше, ніж просто фото на стінах музичних шкіл».  
 
Євген Станкович, один з останніх учнів Бориса Миколайовича, писав про роки свого навчання у Майстра: «Вже тоді відчувалося, що Лятошинський — фігура в музичному мистецтві надзвичайно поважна. Він просто вражав своєю колосальною музичною ерудицією, якнайширшим знанням стосовно минулого і сьогодення... Читав iз листа будь-яку партитуру XX сторіччя будь-якої складності». 
 
Основне завдання конкурсу — створення мистецького простору можливостей реалізації в майбутньому молодих композиторів. Лауреати конкурсу візьмуть участь у концерті, що відбудеться в рамках фестивалю Kharkiv Music Fest — 2020. 
 
Оголошений конкурс вирізняється серед інших не лише великим призовим фондом (для переможців передбачені грошові премії: від 200 до 500 Євро у молодшій групі та від 500 до 1000 — у старшій) і можливістю зіграти свій музичний твір зі світовими музикантами на одній сцені, а й міжнародним складом журі.
 
Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща) — провідний педагог з композиції, який є беззаперечним авторитетом як теоретик сучасної світової музики і автор видатних монументальних творів.
 
Вальтер Фельдман (Цюріх, Швейцарія) — понад 10 років був директором Tage fur neue Musik Zurich, співпрацював з такими метрами музики , як П’єр Булез, Карлгайнц Штокгаузен, Філіпп Манурі, Луїджі Ноно, іншими. Іван Пахота (Харків, Україна) — креативний куратор конкурсу і незалежний експерт.
 
Алла Загайкевич (Київ, Україна), твори якої вирізняє передовсім полікультурність та мистецький космополітизм, поєднання непоєднуваного, відхід від мейнстрімних тенденцій — видатний фахівець у сфері акустичної та електронної музики, педагог. 
 
«Участь у конкурсах як молодих композиторів, так і не зовсім молодих — це є своєрідне долучення до комунікативного об’єднання погляду на музику. Особисто я, працюючи з юними композиторами, бачу, що для діток, які кілька років пишуть музику, є важливим і дуже особистим відчути, що він — творець сучасної музики, — каже Алла Загайкевич. —  Композитор — це не анахронізм. Професія композитора — це пошук, це активність, це актуальність. Коли Лятошинського запитували: «Що б ви порадили молодим композиторам?» — він відповідав: «Любити свою музику більше своєї молодості». Це так трошки «моралітет», але свою музику дійсно треба любити, треба занурюватися в почуття. Твоя музика є твоєю зоною контакту з людьми, тому вона повинна бути живою. Не варто забувати, що композитори — це завжди творці, а не апологети». 
 
До участі в конкурсі запрошуються громадяни України, яким на час проведення конкурсу виповниться не більше 15 повних років у молодшій групі та 16-21 рік у старшій групі відповідно.
 
Для молодшої групи має бути поданий твір для скрипки і фортепіано тривалістю 8-10 хв., а для старшої — твір для фортепіано, двох скрипок, альта і віолончелі тривалістю 12-15 хв., написані не раніше 2014 року.
 
Твори можуть бути одночастинними або циклічними за бажанням автора; один конкурсант може подати необмежену кількість творів. Останній термін подання заявок — 15 лютого 2020 року. Конкурс не має вступного внеску, усім учасникам гарантуються рівні права та можливості. Для участі в конкурсі потрібно заповнити онлайн-форму зголошення участі в конкурсі: 
 
Цікавою відмінністю конкурсу є те, що він анонімний — усі роботи подаються під псевдонімами, тож наявність будь-яких відомостей у нотних матеріалах, які в подальшому передаються на розгляд журі, вважатимуться порушенням правил конкурсу, й учасника буде дискваліфіковано. 
 
«Ідея проведення цього конкурсу в моїх думках майоріла вже давно, — розповідає Іван Пахота. –  У світі є чимало подібних конкурсів, які орієнтовані на молодь — резидентів своїх держав. В Україні теж є багато обласних, місцевих композиторських конкурсів, але вони орієнтовані на вже конкретно визначених конкурсантів і часто на їхніх викладачів, і про справедливість і прозорість тут не йдеться. Крім того, наша молодь не сприймає композицію як фах, можливість у майбутньому самореалізуватись в цій царині. Конкурс Лятошинського має на меті підтримати і дати поштовх до професійного майбутнього українських композиторів. Справедливість і максимальна об’єктивність у роботі журі понад усе».
 
Нагадаємо, один із відомих композиторських конкурсів в Україні — Міжнародний конкурс молодих композиторів імені Івана Карабиця — востаннє відбувся в 2017 році.